Acasă Economie USR cere închiderea gropii de gunoi din Chiajna

USR cere închiderea gropii de gunoi din Chiajna

DISTRIBUIȚI

Deputatul Cornel Zainea îi cere primarului comunei Chiajna să nu mai prelungească concesiunea terenului către Iridex

USR, prin vocea deputatului de Ilfov Cornel Zainea, cere închiderea gropii de gunoi din Chiajna ”care provoacă un disconfort olfactiv major locuitorilor din nord-vestul Bucureștiului”. USR susținee că solicită această măsură pentru rezolvarea problemei de mediu și de sănătate care afectează 800.000 de oameni.

Zainea, membru în Comisia pentru Mediu, este cel care a intentat proces Agenției pentru Protecția Mediului pentru suspendarea autorizației integrate de mediu a depozitului de deșeuri din Chiajna, operat de compania Iridex. Alte două procese în acest sens au fost deschise de Primăria Sectorului 1 și de asociația cetățenilor afectați.

Contractul nr.955/1999, încheiat, pe 20 de ani, între Municipiul București și S.C. Iridex Group Import Export S.R.L.,  a expirat în data de 11 martie 2019, fără a avea clauză de prelungire. Asta înseamnă că depozitul are un nou temei de ilegalitate după această dată. De asemenea, depozitul este ilegal din cauză că nu există un fond garantat pentru închiderea gropii, fond care trebuia să stea la baza eliberării autorizației de mediu.

Deputatul amintește că USR a depus în Parlament mai multe inițiative care ar avea impact în această luptă: mărirea distanței dintre gropile de gunoi și așezările umane de la 1.000 la 5.000 de metri, Legea Mirosurilor și oprirea activității operatorilor care iau trei amenzi maxime pentru poluare. Acestea sunt blocate sau respinse de majoritatea parlamentară. “În acest moment, lipsește doar voința politică pentru închiderea unei gropi ce ne otrăvește aerul. Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, și ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, au toate pârghiile necesare pentru a se ocupa de sănătatea cetățenilor. Cer public primarului comunei Chiajna, Mircea Minea, să nu mai prelungească concesiunea terenului către Iridex”, a declarat deputatul Zainea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here