Senatorul USR Mihai Goțiu i-a adresat ministrului Educației Naționale Ecaterina Andronescu o interpelare, pe 4 martie în plenul Senatului, cu titlul ”În acest an, în ce parte a corpului va fi plasat ficatul în manualele școlare? Dar Marea Moartă și Turnu Măgurele unde vor fi mutate?”.
USR informează că miercuri, 6 martie 2019, pe ordinea de zi a Senatului va fi supusă la vot propunerea legislativă a Legii Manualului, într-o variantă nesemnificativ modificată de cea care a fost declarată neconstituțională, anul trecut, de către CCR, în urma unei sesizări a USR și PNL.
”Bulibășeala cu manualele școlare și, implicit, cu educația și viitorul elevilor din România, continuă într-o formă agravată. La începutul lunii februarie, d-na Andronescu a semnat un ordin de ministru prin care s-a demarat procedura de achiziționare de manuale pentru anul școlar 2019/2020. Doar câteva săptămâni mai târziu, în Comisia pentru Învățământ din Senat, reprezentantul Ministerului Educației a susținut propunerea legislativă a Legii Manualului, care intră în contradicție flagrantă cu ordinul ministrului!”, arată Mihai Goțiu, membru în Comisia pentru Învățământ.
USR subliniază că ordinul de ministru stabilește metodologia prin care se evaluează și se achiziționează manualele școlare, ca produse finite. Legea Manualului se referă doar la evaluarea manuscriselor și achiziționarea de către minister a drepturilor de autor pentru manuscrisele câștigătoare. Nu există, însă, nicio referire la cine editează și tipărește manuscrisele declarate câștigătoare. Cum drepturile de autor vor fi ale ministerului, e cât se poate de clar că vor fi încredințate Editurii Didactice și Pedagogice, la fel ca anul trecut. Nu văd ce editură privată și-ar asuma realizarea unor manuale pentru care nu deține drepturile de autor.
”Demersul este iresponsabil. Editura Didactică și Pedagogică a demonstrat, dincolo de orice dubiu și pe bani publici, că nu are capacitate și resurse umane profesioniste pentru a edita manualele școlare. Nu mai reiau toate gafele grosolane din manualele de anul trecut. Nu va exista nicio competiție legată de conceptul editorial – de modul în care vor arăta manualele în formă finită, de la text la grafică și prezentare – aspect care e cel puțin la fel de important ca partea de conținut științific, pentru ca manualele să-și atingă scopul. Putem paria de pe acum pe gafele din viitoarele manuale școlare, dar, ce e mai grav, și pe faptul că viitoarele manuale nu vor fi nici pe departe ceea ce au nevoie elevii și profesorii”, a mai spus Mihai Goțiu.
În cadrul interpelării, senatorul USR a mai subliniat și că există o mare problemă, legată de legalitatea achiziției de manuale – procedurile fiind începute deja pe baza Ordinului de ministru – în condițiile în care Legea Manualului va fi adoptată înainte de finalizarea achiziției.