Silviu Dehelean, deputat USR, a inițiat un proiect de lege prin care veniturile provenite din șomajul tehnic nu pot fi supuse popririlor.
În această perioadă, angajatorul poate suspenda contractul individual de muncă, iar pe durata reducerii şi/sau a întreruperii temporare a activităţii, salariaţii beneficiază de o indemnizaţie, plătită din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mică de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat.
Această indemnizație este asimilată, prin proiectul de lege depus de Silviu Dehelean, cu alte venituri bănești acordate temporar, ca măsură de protecție socială, prevăzute de Codul Civil: ”Ajutoarele pentru incapacitate temporară de muncă, compensaţia acordată salariaţilor în caz de desfacere a contractului individual de muncă pe baza oricăror dispoziţii legale, precum şi sumele cuvenite şomerilor, potrivit legii, nu pot fi urmărite decât pentru sume datorate cu titlu de obligaţie de întreţinere şi despăgubiri pentru repararea daunelor cauzate prin moarte sau prin vătămări corporale, dacă legea nu dispune altfel”.
”În acest moment, deja 500.000 de salariați au intrat în șomaj tehnic, urmând ca statul să acopere 75% din salariu. Mulți dintre acești angajați au și credite la bănci sau diferite datorii către stat. Lor li se vor adăuga alții pentru că suntem abia la începutul perioadei de criză de sănătate publică și ne așteptăm ca și mai multe firme să își suspende activitatea, mulți dintre români urmând să intre în șomaj tehnic, pe perioada pandemiei. Pe lângă teama de îmbolnăvire a apărut și frica oamenilor că vor rămâne fără loc de muncă și fără bani. Întrucât șomajul tehnic este o formă de protecție socială, am considerat că sumelor provenite din această formă de ajutor trebuie să li se aplice aceiași regulă ca în cazul tuturor prestațiilor sociale asupra cărora nu se pot pune popriri”, susține Dehelean.
De asemenea, deputatul USR va depune și un amendament la OUG 30/2020 cu același conținut. ”Sper ca amendamentul să fie acceptat de majoritatea din Parlament și Guvernul PNL, mai ales în condițiile în care toate estimările vorbesc de o perioadă prelungită a crizei de sănătate publică”, conchide Dehelean.