Acasă Social Vasile Dâncu: În contextul războiului din Ucraina, acțiunea externă a UE trebuie...

Vasile Dâncu: În contextul războiului din Ucraina, acțiunea externă a UE trebuie să aibă în vedere și creșterea rezilienței la atacurile cibernetice și hibride

Alături de Ucraina, trebuie susținute și Republica Moldova și Georgia

DISTRIBUIȚI
sursa foto: https://laboratormedia.wordpress.com

Schimbarea de paradigmă pe care o trăim necesită o reevaluare și recalibrare a acțiunii externe a UE, în egală măsură cu creșterea rezilienței la atacuri cibernetice și hibride, este unul din mesajele transmise astăzi, 28 februarie 2022, de Vasile Dâncu, ministrul Apărării Naționale, la reuniunea extraordinară a miniștrilor apărării din statele membre ale Uniunii Europene.

Dîncu a salutat unitatea și solidaritatea europeană, în special deciziile recent adoptate la nivelul Uniunii Europene în vederea sprijinirii Ucrainei prin intermediul instrumentului Facilitatea Europeană pentru Pace, exprimând disponibilitatea de a contribui la implementarea acestor măsuri, la nivel logistic, și a subliniat necesitatea sprijinirii Republicii Moldova și Georgiei, pentru consolidarea propriilor reziliențe.

Totodată, oficialul român a salutat și activarea rezervei intermediare a EUFOR Althea în Bosnia şi Herţegovina, pentru descurajarea oricărei încercări de destabilizare a securității la nivel european, în cadrul căreia România contribuie cu o companie de infanterie.

Discuțiile reuniunii  de astăzi au vizat situația din Ucraina, ca urmare a atacului neprovocat și nejustificat al Rusiei la adresa unui stat independent și suveran, provocare fără precedent la adresa arhitecturii de securitate europene. Miniștrii apărării au dezbătut asupra nevoilor urgente, în vederea coordonării asistenței acordată de statele membre Ucrainei.

Referitor la sprijinul oferit de România Ucrainei, ministrul Vasile Dîncu a vorbit despre donarea de muniție, combustibil, echipament militar de protecție, dar și alimente, apă și materiale sanitare, care se adaugă la contribuțiile trimise anterior, ca răspuns la solicitarea Ucrainei, prin intermediul Mecanismului European de Protecție Civilă. De asemenea, a menționat decizia de a asigura tratament în spitalele militare şi civile din România pentru militarii ucraineni răniţi, precum şi campania de donare de sânge lansată în beneficiul acestora. Totodată, oficialul român a apreciat mobilizarea societății civile în sprijinul refugiaților ucraineni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here