Acasă Politic Viitorii parlamentari PSD trebuie să respecte o serie de criterii

Viitorii parlamentari PSD trebuie să respecte o serie de criterii

DISTRIBUIȚI

Un document redactat de președintele Consiliului Național al PSD, Vasile Dâncu, cu citate din John Ishiyama (politolog american), va sta la baza selecției viitorilor parlamentari ai partidului. Documentul a fost discutat în ședința Consiliului Politic Național de luni și va fi folosit de partid pentru a decide listele propuse de organizațiile județene, anunță Digi24.

Potrivit documentului, viitorii parlamentari PSD trebuie să respecte o serie de criterii. În alcătuirea listelor, organizațiile județene vor avea în vedere persoane care au aptitudini de comunicare, aptitudini intelectuale, capacitatea de relaționare, integritate morală, leadership, rezistență și energie, dar și abilități de convingere politică.

Actualii parlamentari care își mai doresc un mandat trebuie să demonstreze că au avut o bună activitate legislativă: propuneri de legi, luări de cuvânt sau activitate în comisiile permanente.

Alte criterii de care vor ține cont social-democrații când vor alcătui lista de parlamentari sunt aparițiile în presă, activitatea pe site-ul personal sau pe blog, asocieri cu diverse subiecte, teme și politici, sau conduita profesională.

”Avem mai multe criterii pentru parlamentare. Au fost enumerate și am luat act de ele. Integritate, leadership, toate vor fi discutate în următorul CPN când vom avea și propunerile de la organizații. Vom încerca să nu avem traseiști. Este pentru prima oară când se stabilesc niște principii înainte de a se face lista”, a declarat președintele PSD, Marcel Ciolacu, după ședința conducerii în care au fost prezentate criteriile de selecție.

Candidații PSD care se vor regăsi pe listele partidului la alegerile parlamentare vor fi selectați pe baza unei ”matrice de selecție”.

”Acest instrument propune generarea unui scor de ierarhizare a candidaturilor, în funcție de valoarea fiecărei variabile analizate”, se arată în documentul redactat de Vasile Dâncu.

Matricea de selecție va fi alcătuită din datele care alcătuiesc profilul fiecărui candidat.

Cu citate din John Ishiyama, Dâncu încearcă să își convingă colegii să realizeze un proces riguros de selecție. ”Astfel, fiecare candidat primește un scor, pe scala lui Ishiyama (2000): Politicieni notabili (1), Profesioniști/ experți (2), Clasă medie/ muncitori (3), Activiști politici (4), Parlamentari activi (1)”, se arată în document.

Unul dintre criteriile menționate în documentul Consiliului Național este cel al integrității. Asfel, pe lista PSD nu are trebui să se regăsească un candidat care are ”condamnări, dosare penale sau situații de incompatibilitate”

Întrebat despre acest lucru, președintele PSD, Marcel Ciolacu, a spus că partidul va analiza mai bine în care dintre situații cei care au dosar penal nu pot candida.

”În România sunt 4 milioane de dosare, totuși. Nici eu nu știu câte am, nici dumneavoastră. Există totuși prezumția de nevinovăție. Vom face precizări”, a declarat Ciolacu, întrebat despre candidații cu dosare penale.

Ciolacu și Firea au sărit rândul. Dăncilă stă la coadă

Înainte de orice analiză internă privind lista pentru alegerile parlamentare, președintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat deja că va candida pentru un loc de parlamentar. ”Voi deschide lista la Buzău. O să îmi permit să candidez pentru un nou mandat de parlamentar”, a declarat Ciolacu.

De asemenea, Gabriela Firea va deschide lista pentru Senat la București, după ce a ratat un nou mandat de primar general.

Emoții în legătură cu un eventual loc în Parlament are Viorica Dăncilă. După ce a fost îndepărtată și din singura funcție care îi mai rămăsese în partid, cea de președinte al Organizației de Femei, Dăncilă spera să fie pe lista PSD la alegerile din decembrie, așa cum îi promisese Marcel Ciolacu atunci când a convins-o să renunțe la șefia PSD. ”Viorica Dăncilă ar trebui să se regăsească pe listă, ținând cont că a fost prim-ministrul PSD, dar e decizia organizației PSD Teleorman”, a anunțat Ciolacu.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here