Acasă Politic Vizita în România a șefului Statului Major al Apărării din Portugalia

Vizita în România a șefului Statului Major al Apărării din Portugalia

DISTRIBUIȚI

 Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, și șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, s-au întâlnit joi, 2 februarie, la sediul MApN, cu șeful Statului Major General al Forțelor Armate Portugheze, amiralul António Silva Ribeiro.

            Agenda de discuții s-a axat pe stadiul cooperării în domeniul apărării, evoluția situației de securitate din estul Europei, precum și pe programul comun de instruire. De asemenea, dialogul a vizat proiectul pregătirii în Republica Portugheză a unor piloți și a personalului tehnic de sprijin din Forțele Aeriene Române.

            Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a subliniat importanța prezenței militarilor portughezi în țara noastră atât din punct de vedere operațional, cât și din cel al solidarității transatlantice și europene în fața agresiunii Federației Ruse în Ucraina. De asemenea, ministrul a apreciat contribuția contingentului portughez, alături de cel polonez și de cel din Republica Macedonia de Nord, precum și a celorlalți militari aliați din Brigada Multinațională Sud-Est, la noua arhitectură aliată defensivă, care contribuie inclusiv la întărirea apărării și securității României.

            „Efortul camarazilor portughezi se înscrie în contextul general al determinării aliate de a pune în practică, la nevoie, principiul apărării colective. Pe de altă parte, excelentele relații cu aliații portughezi au premisele extinderii, odată ce va intra în vigoare acordul privind cooperarea în domeniul apărării pe care l-am semnat anul trecut. Suntem în etapa impulsionării procedurilor de ratificare a acestui acord, care va contribui la dezvoltarea relațiilor în toate cele trei formate: bilateral, NATO și UE”, a declarat ministrul Angel Tîlvăr.

            Generalul Daniel Petrescu a reiterat aprecierea față de efortul colegilor portughezi pentru consolidarea posturii de descurajare și apărare în zona de est a NATO și a Uniunii Europene. Programul comun urmărește, în continuare, amplificarea pregătirii forțelor. „Instruirea începută odată cu dislocarea contingentului portughez a dus la creșterea interoperabilității și capacității de reacție a structurilor. Vom păstra cadența exercițiilor și antrenamentelor. Suntem interesați de participarea forțelor aeriene portugheze la serviciul de poliție aeriană din țara noastră și de participarea mai consistentă a militarilor români, alături de militari portughezi, în misiuni și operații ale NATO, UE și ONU”, a afirmat șeful Apărării.

            Seria de convorbiri a fost precedată de ceremonia înmânării „Ordinului Național Steaua României în grad de Comandor, cu însemn de pace, pentru militari” amiralului António Silva Ribeiro, ordin conferit de președintele României, în semn de înaltă apreciere a interesului și sprijinului constant acordat țării noastre.

            Vizita înaltului oficial militar în țara noastră, în perioada 1-3 februarie, are loc la invitația șefului Statului Major al Apărării, iar în program a fost inclus și Batalionul 1 Instrucție din Caracal, unitatea de dislocare a contingentului portughez, din compunerea Brigăzii Multinaționale Sud-Est.

 

 

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here