Acasă Economie Vor fi sectoare unde șomajul tehnic se va prelungi și după 1...

Vor fi sectoare unde șomajul tehnic se va prelungi și după 1 iunie

DISTRIBUIȚI

Premierul Ludovic Orban a anunțat marți că Guvernul caută resurse financiare pentru reluarea activității economice, dar și măsuri de ajutor pentru companii, ca să poată plăti angajații reveniți la muncă. Totuși, vor fi sectoare unde șomajul tehnic se va prelungi și după 1 iunie, a precizat prim-ministrul.

Guvernul va suporta 35 – 45% din salariile angajaților care se întorc la muncă din șomaj tehnic, ca măsură de ajutor pentru reluarea activității economice a companiilor, a anunțat Orban la Consiliul Național Tripartit pentru Dialog Social.

Șomajul tehnic va fi plătit până la 1 iunie. După această dată se va plăti șomaj tehnic numai pentru domeniile unde se vor menține restricțiile.

”După data de 1 iunie vom menţine şomajul tehnic numai către angajaţii companiilor din domenii în care se menţin restricţiile. De exemplu, în domeniul spectacolelor, evenimentelor culturale, restaurantelor, adică, unde se vor menţine restricţii în ceea ce priveşte derularea activităţii”, a completat premierul. El a mai spus că, în afară de 300.000 de oameni care au fost trimiși în șomaj, mai sunt câteva sute de mii care s-au întors din străinătate.

”Sunt aproximativ 300.000 de contracte de muncă încheiate. La asta putem adăuga un număr de 250.000 – 350.000 de români care au revenit din ţările în care lucrau şi care şi ei se află în căutarea unui loc de muncă. Deci, estimăm o creştere a numărului de persoane în căutarea unui loc de muncă la 650.000 – 750.000 de cetăţeni, în plus faţă de cei care se aflau în plata ajutorului de şomaj, ca atare va fi nevoie de o politică activă de ocupare a forţei de muncă”, a afirmat Orban. El a enumerat și sursele de finanțare pe care le ia Guvernul în calcul pentru a ajuta la repornirea economiei, precizând că fără bani măsurile economice nu pot fi aplicate. “Resursele financiare le căutăm în toate sursele posibile, finanțatori, fonduri europene, emisii de titluri pe piața internă și internațională, resurse financiare private“, a afirmat Ludivic Orban.

El a menționat și pregătirea unui program de susținere a companiilor mari și mijlocii, asemănător IMM Invest, pentru garantarea unor împrumuturi către aceste companii.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

13 + 8 =