Acasă Editorial VORBE …

VORBE …

DISTRIBUIȚI

Cătălin DRAGOMIR

De ceva vreme, totul se reduce la bani. Aproape în fiecare zi auzim despre majorări peste majorări salariale (pentru cei care lucrează la stat, bineînțeles), despre cum vor curge laptele și mierea peste România în următorii patru ani, despre ce leafă (în afară de șpagă) vor încasa medicii în 2018. Despre bani tot mai mulți discută din ce în ce mai des și sindicatele, și guvernanții. Dacă în cazul sindicatelor și al angajaților atitudinea este de înțeles, în ceea ce-i privește pe guvernanți, în calitatea lor de angajator, ar fi de așteptat să auzim ceva și despre performanță.

Sindicatele din administrație au cerut recent creșterea salariilor din administrația publică locală la același nivel cu cele din administrația centrală, folosind ca argumente democrația și tratamentul nediscriminatoriu al bugetarilor din administrația locală în raport cu cei de la centru.

Discuțiile despre salarizarea unitară se fac în termeni de ”același salariu”, ceea ce din punctul meu de vedere este o eroare și o amăgire a angajaților. Nu este vorba despre același salariu, ci despre competență, performanță, responsabilitate, răsplătite în același mod, pentru fiecare palier al societății. Nu este vorba despre o sumă fixă, în funcție de nevoi, ci despre salarii care să reflecte eficiența, calitatea muncii, pregătirea și multe altele. Trebuie avut în vedere volumul de muncă și responsabilitatea pe fiecare palier al administrației publice. Așa cum se întâmplă în privat. Nu cred însă că, în viitorul apropiat, aceste lucruri vor fi rezolvate. Se va veni cu așa-zisa salarizare unică doar pe hârtie, pentru că, indiferent de strădaniile specialiștilor în Finanțe, nu cred că o secretară de la prefectură va încasa aceeași leafă cu una de la o primărie de comună cu 1.000 de oameni. Nu știu cât conștientizează liderii de sindicat din administrație acest aspect, dar el este irealizabil. Ei pot să amenințe cu greva generală, cu diverse proteste, dar promisiunile reprezintă o stare de fapt, la un moment dat, iar realitățile sunt cu totul altele. Așa că, stimați domni, deschideți bine ochii și fiți realiști, nu vă mai lăsați îmbătați de vorbe frumoase! Știu, fiecare dintre noi are probleme cu banii, unii în câştigarea lor, alţii în administrarea lor. – foto: Vidu.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here