Acasă Social Ziua Europeană a Avocatului, marcată la Palatul de Justiție din București

Ziua Europeană a Avocatului, marcată la Palatul de Justiție din București

DISTRIBUIȚI

Marți, 25 octombrie, cu prilejul Zilei Europene a Avocatului, Uniunea Națională a Barourilor din România și Asociația pentru Dialog și Solidaritate a Avocaților (ADSA) au organizat a doua ediție a AvocArt, cea mai mare expoziție de artă a avocaților din România (literatură, sculptură, pictură, arts and crafts, meșteșuguri populare etc).

Timp de 4 ore, cei care au pășit în „Sala Pașilor Pierduți” din cadrul Palatului de Justiție din București, au putut vedea și o altă trăsătură, creativitatea,  juriștilor români, preocupați de artă în toate dimensiunile sale: plastică, muzică, literatură, contribuții editoriale de specialitate etc., reflectând fidel spiritul visător din spatele matematicii juridice. Mai mult, expoziția prezentată cu acest prilej a cuprins, în spiritul caritabil promovat de ADSA, o licitație de creații artistice, donate de participanți, în scopul strângerii de fonduri pentru salvarea unor vieți… de avocați.

Deschiderea evenimentului a fost făcută de reprezentantul senatorul Daniel Fenechiu, de profesie avocat, vicepreședinte UNBR, prodecan al Baroului București și președinte ADSA.

„Constat cu mare bucurie un interes crescut al colegilor artiști pentru acest eveniment față de prima ediție, lucru care ne onorează și ne încurajează! Salut și mulțumesc tuturor celor prezenți la acest eveniment care marchează și cei 11 ani de activitate ai ADSA, care prin implicare constantă, caritate, solidaritate, dezvoltare, prin organizarea de conferințe, dezbateri, evenimente sportive, a sprijinit profesia și colegii avocați din București și din țară cu toată forța sa, ori de câte ori am avut ocazia”, a spus Daniel Fenechiu.

Fostul ministru al Justiției Valeriu Stoica, în prezent avocat, a declarat deschiderea formală a evenimentului, anunțând cu acest prilej și publicarea, în ediție privată, a unor poezii scrise cu mulți ani în urmă: „Dreptul este fundamentat pe ideea de echitate, dar această idee creează ordinea cetății. Dar ordinea nu este o expresie de echitate a Cetății, ci și a frumuseții. Altfel spus, nu există o ordine adevărată dacă ea nu este și frumoasă. Dreptatea, adevărul și frumosul sunt inseparabil împreună! Aici, în această ambianță din Sala Pașilor Pierduți, simțim această legătură indisolubilă dintre toate acestea. Această construcție de aici este un simbol al lumii noastre juridice”.

Titus Corlățean, parlamentar, jurist și diplomat, fost ministru de Externe al României, a remarcat, la rândul său, sensibilitatea juriștilor, care implică un act de creație în sens mai larg.

Secretarul de Stat din Ministerul Justiției, avocatul George-Bogdan Ilea, a salutat inițiativa și efortul organizatorilor manifestării: ”Mă bucur să constat că s-a realizat o exprimare publică a laturii sentimentale a colegilor din comunitate, una romantică și finalmente artistică!”

Pe fondul derulării pe ecran a unui clip artistic realizat de UNBR și dedicat Palatului de Justiție, participanții au putut ulterior să vizioneze atenți standurile și să interacționeze tete-a-tete cu protagoniștii evenimentului.

Judecătorul Corina Corbu, președinte al Înaltei Curți de Casație și Justiție, a mulțumit organizatorilor pentru oportunitatea dialogului interprofesional, de a schimba informații și idei și de a ne familiariza, de ce nu, fiecare dintre profesiile juridice una cu trăsăturile celeilalte într-un cadru mai puțin formal.

Președintele Curții de Apel București, judecătorul Luminița Criștiu-Ninu, s-a referit la importanța avocaților în Justiție: ”Reafirm faptul că nu există Justiției fără avocați, fiindcă avocatul nu este chemat să susțină doar interesele persoanei pe care o reprezintă, nu este cel chemat să apere drepturile și libertățile indivizilor, ci este, mai presus de toate, un partener indispensabil al Justiției. Contribuția avocatului nu se limitează doar la înfăptuirea actului de justiție, ci este valoaroasă prin dezvoltarea unei adevărate culturi juridice, a Dreptului în general. Profesia de avocat este remarcabilă nu doar prin înaltele competențe profesionale, ci și prin latura artistică a acesteia, fiindcă nu de puține ori, avocații au ridicat oratoria la nivelul unei adevărate arte.

Președintele UNBR, prof. univ. dr. av. Traian Briciu, a remarcat tendința noilor generații de avocați de a se desprinde de social, de economic sau de trăirile umane și a se retrage în litera legii. ”Lucrul acesta nu este firesc – în realitate, legea nu reprezintă decât transpunerea relațiilor sociale și a trăirilor fără conținut patrimonial din societate, motiv pentru care activitatea avocatului nu poate fi desprinsă de aceste elemente. Ori arta nu face decât să cuprindă diversele trăiri din toate aceste dimenisuni. De aceea, năzuim să avem avocați cu aplecare în zona culturală, cu o viziune în primul rând socială și apoi juridică. Avem nevoie de exprimarea sensibilității și frumosului, de un alt fel de a trăi decât strict profesional”.

S-au adresat asistenței și avocatul Flavia Teodosiu, decanul Baroului Ilfov, avocat Niculae Lovin, care a încântat publicul cu recitarea domniei sale.

Evenimentul AvocArt a inclus, de asemenea prelegerea prof. univ. dr. Viorel Roș („Istoria Palatului de Justiției din București”), a avocatului Mihai Tănăsescu („Doi scriitori în Sala Pașilor Pierduți: Mihail Sebastian și Cela Serghi”), prezentarea avocatului Iosif Friedmann Nicolescu (”Între drept și artă, persoane și personalități”). Cu acest prilej au fost lansate și volumele „Adevărul în căutare de minister” al avocatului Florentin Țuca, „Libertatea de exprimare în era turbulențelor” – Monica Cercelescu și „Viața la curte. Cătușele Anei” a avocatei Eliza Ene-Corbeanu.

Fondul muzical a fost, de asemenea, înnobilat de microrecitalurile la flaut ale maestrului Nicolae Maxim, de intervenția muzicală a prof. Corina Diaconescu și a avocatului Costinel Modoran.

Parteneri media ai evenimentului au fost Grupul editorial Universul Juridic, juridice.ro, Agerpres, Lumea Justiției, Evenimentul Zilei, Timpromanesc.ro, Centrul Român pentru Inițiativă Socială și Viitorulilfovean.ro.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here