Acasă Social Ziua Mondială a Libertăţii Presei – 2019 – ”Media pentru democraţie: jurnalism...

Ziua Mondială a Libertăţii Presei – 2019 – ”Media pentru democraţie: jurnalism şi alegeri în vremurile dezinformării”

DISTRIBUIȚI

Cu ocazia Zilei Mondiale a Libertății Presei, sărbătorim rolul esențial al presei libere nu numai în calitate de furnizor de știri fiabile și adevărate, ci și ca un pilon al democrației. Calitatea proceselor democratice este legată de situația libertății de exprimare, precum și de libertatea și pluralismul mass-mediei. Nu există democrație fără o presă cu adevărat liberă, afirmă Înaltului Reprezentant, Federica Mogherini, în numele Uniunii Europene.

Având în vedere marea responsabilitate de a garanta publicului publicarea unor știri verificate și corecte, mass-media libere, diverse și independente se află în același timp la baza unei societăți pluraliste și deschise. Jurnalismul de investigație îndeplinește un rol de gardian necesar, care sprijină publicul în tragerea la răspundere a guvernelor și instituțiilor, la toate nivelurile, pentru acțiunile și obligațiile acestora. Cu toate acestea, observăm din ce în ce mai multe încercări de limitare a spațiului pentru mass-media liberă, inclusiv prin subminarea sistematică a credibilității acesteia și de faptul că prea mulți jurnaliști și-au pierdut viața sau și-au riscat viața pentru că au expus adevăruri incomode.

Cea de a 26-a comemorare la nivel mondial din acest an abordează provocările actuale cu care se confruntă mass-media în alegerile electorale în vremuri de dezinformare, precum și potențialul mass-media de a sprijini democrația, pacea și reconcilierea. Dezinformarea are un potențial ridicat de a influența în mod negativ procesele democratice și dezbaterile publice din întreaga lume, iar Uniunea Europeană nu face excepție.

Acesta este motivul pentru care am lansat ”Planul de acțiune al UE împotriva dezinformării”, care accelerează răspunsul european în vederea consolidării rezilienței societăților noastre împotriva dezinformării. Planul se axează pe îmbunătățirea gradului de detectare a dezinformării, pe coordonarea și adoptarea de măsuri de către Uniune și statele membre, mobilizând sectorul privat pentru a-și îndeplini angajamentele, sensibilizând opinia publică și responsabilizând cetățenii. O democrație sănătoasă se bazează pe o dezbatere publică deschisă, liberă și echitabilă și este de datoria noastră să protejăm acest spațiu și să nu permitem nimănui să răspândească dezinformarea care alimentează ura, diviziunea și neîncrederea în democrație.

UE promovează mass-media libere și echitabile nu numai la nivel național, ci și la nivel mondial în relațiile noastre cu țările terțe, inclusiv prin asigurarea de fonduri pentru proiecte specifice care îmbunătățesc jurnalismul de calitate, libertatea presei și accesul la informațiile publice. În condițiile în care jurnalismul liber se află sub o presiune din ce în ce mai mare, UE își reafirmă determinarea de a apăra libertatea presei și a mass-mediei în interiorul frontierelor sale și la nivel mondial, susține înaltul oficial european.

Ziua Mondială a Libertăţii Presei este dedicată, în 2019, temei ”Media pentru democraţie: jurnalism şi alegeri în vremurile dezinformării”, iar principalele evenimente dedicate celebrării sunt organizate în Etiopia, la Addis Abeba.

Scurt istoric

Data de 3 mai a fost declarată Ziua Mondială a Libertăţii Presei la 23 decembrie 1993 de Adunarea Generală a ONU, ca urmare a unei propuneri formulate în cadrul Conferinţei Generale UNESCO din 1991. Evenimentul comemorează Declaraţia de la Windhoek, adoptată în 1991, în cadrul Seminarului pentru promovarea unei prese africane independente şi pluraliste, organizat la Windhoek, în Namibia.

O recomandare adoptată în cadrul Conferinţei Generale UNESCO din 1991, privind promovarea libertăţii presei în lume, a reprezentat iniţiativa declarării zilei de 3 mai Ziua Mondială a Libertăţii Presei. Rezoluţia din 1991 a recunoscut că o presă liberă, pluralistă şi independentă este o componentă esenţială a unei societăţi democratice.

Ziua Mondială a Libertăţii Presei a fost instituită pentru a atrage atenţia întregii lumi asupra importanţei şi obligaţiei respectării libertăţii de exprimare. Declaraţia Universală a Drepturilor Omului arată la articolul 19 că ”orice om are dreptul la libertatea opiniilor şi exprimării; acest drept include libertatea de a avea opinii fără imixtiune din afară, precum şi libertatea de a căuta, de a primi şi de a răspândi informaţii şi idei prin orice mijloace şi independent de frontierele de stat”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here