Acasă Politic Ziua Pământului: Manifest pentru protejarea pădurilor periurbane

Ziua Pământului: Manifest pentru protejarea pădurilor periurbane

DISTRIBUIȚI

De Ziua Pământului, deputații USR PLUS Diana Buzoianu și Oana Cambera au inițiat un manifest prin care atrag atenția asupra protejării pădurilor periurbane. Scopul manifestului este de a susține pe termen scurt schimbarea încadrării pădurilor din zonele limitrofe Bucureștiului din categoria păduri de producție, în păduri cu funcții speciale de protecție. Iar pe termen lung, crearea unei noi categorii protejate la nivel național: pădurile periurbane din preajma marilor aglomerări. În acest sens, deputații susțin că vin și cu soluții concrete către autoritățile competente.

Este vorba despre stoparea tăierilor pădurilor din Bucureşti şi localitățile limitrofe din Ilfov, prin suspendarea actualelor amenajamente silvice și reîncadrarea lor în grupa I – păduri cu funcții speciale de protecție, categoria 1.4 B, includerea integrală a Pădurii Snagov și a Lacului Snagov în Lista ariilor naturale protejate din România (anexa 1 la Legea 5/2000), conform proiectului de Hotărâre de Guvern care a fost în dezbatere publică în septembrie 2020, crearea Parcului Natural Codrii Vlăsiei și conectarea ariilor protejate existente, a pădurilor și lacurilor prin coridoare verzi şi prin trasee turistice, poteci pietonale şi de bicicletă neasfaltate, redefinirea la nivel național a categoriei 1.4.B, cu includerea pădurilor urbane și periurbane, drept o categorie în care să se permită doar lucrări de igienă pentru eliminarea pericolelor pentru vizitatori și pentru înlăturarea efectelor unor calamități, în care să fie încadrate pădurile din apropierea localităților, al căror scop principal să fie cel recreativ, educativ, de petrecere a timpului liber în natură într-un mod sănătos, de asigurare a microclimatului sănătos pentru orașe și interzicerea distrugerii potecilor turistice sau normale, folosite pentru agrement şi a traseelor care leagă diferite sate, mănăstiri, palate şi zone turistice și naturale. Potecile sunt protejate și utile pentru accesul și intervenția în caz de incendiu, după cum este specificat şi în regulamentele ISU şi normele tehnice silvice.

Deputatul de Ilfov Oana Cambera, membru în Comisia pentru administrație publică și amenajare a teritoriului, subliniază că ”stă în puterea noastră, a tuturor, să ne asigurăm că pădurile de lângă marile orașe ne oferă aer, nu lemne de foc!”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here