Acasă Educatie MĂGURELE, DINCOLO DE FRONTIERELE CUNOAȘTERII

MĂGURELE, DINCOLO DE FRONTIERELE CUNOAȘTERII

DISTRIBUIȚI

petrache-si-narcis-cComisarul european pentru Cercetare, ştiinţă şi inovare, Carlos Moedas, a efectuat o vizită oficială în România în data de 11 octombrie 2016. Carlos Moedas s-a întâlnit cu prim-ministrul Dacian Cioloș, Mircea Dumitru, ministrul Educației Naționale și Cercetării Științifice, cu Mihai Robert Dima, președintele Autorității Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică şi Inovare și cu Ionel Valentin Vlad, președintele Academiei Române, precum şi cu membrii comisiilor parlamentare pentru afaceri europene, educație, învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport.

De asemenea, înaltul oficial european a vizitat proiectul Infrastructura Luminii Extreme – Fizica Nucleară (ELI-NP), de la Măgurele, împreună cu profesorul Nicolae Zamfir, directorul proiectului, ministrul Educației, Mircea Dumitru, și cu profesorul Adrian Curaj, Înalt Reprezentant al prim-ministrului pentru dezvoltarea ecosistemului bazat pe ştiinţă, inovare şi antreprenoriat asociat infrastructurii paneuropene ELI-NP.

”Este o realizare absolut fantastică, după orice standard internațional, ceea ce există deja aici și ceea ce va fi în viitorul apropiat este unul dintre cele mai importante centre de cercetare științifică din lume, care va avea rezultate științifice fascinante, probabil la care nici nu ne așteptăm astăzi și îi felicit pe toți cei care au avut viziunea acestui proiect și curajul și hotărârea să îl ducă până la capăt”, a spus ministrul Educației, Mircea Dumitru, care a vizitat Centrul de la Măgurele împreună cu comisarul european pentru Cercetare, Știință și Inovare, Carlos Moedas.

Adrian Curaj, Înalt Reprezentant al prim-ministrului pentru dezvoltarea ecosistemului bazat pe știință, inovare și antreprenoriat asociat infrastructurii paneuropene ELI-NP, a declarat, la rândul său, că proiectul are unicitate prin infrastructura oferită. ”Nicăieri în altă parte în lume nu există combinația aceasta și tipul de experimente care se pot realiza aici. Cum zic eu și spun hotărât, va fi un premiu Nobel cel puțin obținut făcând experimente aici. Cred că acest proiect este important ca mesaj – creierele, cei care sunt performanți, trebuie să circule. Sunt convins că subiectul, prin unicitate și atractivitate științifică, tehnologică va atrage foarte mulți”, a spus Curaj. În opinia sa, cercetarea în România a suferit pe termen lung de lipsă de predictibilitate și atenție, dar anul acesta s-a reușit revenirea pe ”un traseu bun”, cu o creștere semnificativă de buget, ceea ce anunță de fapt interes în știință și inovare.

Prezent la eveniment, Marian Petrache, președintele Consiliului Județean Ilfov, a spus: ”Este o întrebare celebră: ce a fost mai întâi, oul sau găina?. Noi știm răspunsul la această întrebare. Avem găina, trebuie să creăm condițiile ca această găină să-și facă ouăle de aur. Adică avem acest proiect care înseamnă cercetare pură. Dacă nu dezvoltăm în jurul lui, astfel încât să transformăm cercetarea pură în aplicații pentru viața de zi cu zi, nu am făcut nimic. Într o perioadă dificilă pentru societatea românească, evenimentul de astăzi ne arată că se pot întâmpla și lucruri pozitive. Am avut norocul nesperat să trăiesc în această epocă și să fiu martorul nașterii unui mare proiect. Avem, așadar, o găină cu ouă de aur în orașul Măgurele și ține doar de noi să fructificăm acest dar neprețuit”.

Marcă poștală dedicată Laserului de la Măgurele

 

Prim-ministrul Dacian Cioloș l-a primit pe comisarul european Carlos Moedas, aflat în vizită oficială în țara noastră. Întrevederea a început cu momentul festiv de lansare a emisiunii de mărci poştale ”Dincolo de frontierele cunoaşterii Laser Valley – Land of lights” care promovează simbolic programul de dezvoltare integrată a zonei Măgurele. Programul, inițiat de Guvernul României pentru exploatarea potențialelor beneficii pe care le va genera proiectului ELI-NP (Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics), este pilonul românesc al proiectului pan-european ELI, prima investiție majoră în infrastructura de cercetare de nivel mondial și prima infrastructură internațională din domeniul laserilor.  Este o investiție europeană de pionierat, care utilizează fonduri structurale pentru dezvoltare regională. ”Acest  proiect este o mare reușită a cercetării de vârf românești, țara noastră fiind  unul din cei trei parteneri care urmează să dezvolte cu fonduri europene un proiect european în care laserul să poate fi folosit în cercetare. În România, însă, ne dorim să mergem dincolo de cercetare. Intenția noastră este să folosim cercetarea și dezvoltarea acestui proiect și ca sursă a dezvoltării locale”, a spus prim-ministrul Dacian Cioloș cu ocazia lansării mărcii poștale.

În cadrul discuțiilor care au urmat, prim-ministrul a subliniat angajamentul României de a continua punerea în aplicare a programelor europene în domeniul cercetării, dezvoltării și inovării. S-au abordat evoluțiile sectorului de cercetare-inovare în România, cu această ocazie fiind reliefate principalele măsuri pe care Executivul le-a pus în aplicare pentru sprijinirea activității în acest domeniu. A fost, de asemenea, exprimat interesul României pentru facilitarea unui mai bun acces al cercetătorilor români la programele europene, precum Orizont 2020, și pentru creșterea sprijinului Uniunii în vederea dezvoltării unor inițiative în domeniul cercetării în regiunea Mării Negre. – CĂLIN MATEI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here