Acasă Info Local 20 mai, Ziua Mondială a Albinelor, gardienii biodiversității și ecosistemelor

20 mai, Ziua Mondială a Albinelor, gardienii biodiversității și ecosistemelor

DISTRIBUIȚI

Ziua Mondială a Abinei este sărbătorită pe 20 mai în fiecare an pentru a atrage atenția asupra rolului esențial pe care îl joacă albinele și alți polenizatori în menținerea sănătății oamenilor și a planetei. Este o bună ocazie pentru guverne, organizații, societăți civile și cetățeni preocupați să promoveze acțiuni de protejare și înmulţire a polenizatorilor și habitatelor acestora, să îmbunătățească abundența și diversitatea acestora și să sprijine dezvoltarea durabilă a apiculturii.

Polenizarea este un proces fundamental pentru supraviețuirea ecosistemelor noastre. Aproape 90% din speciile de plante sălbatice cu flori depind, în totalitate sau parțial, de polenizare ca și 75% din culturile agricole mondiale și 35% din terenurile agricole mondiale. Nu numai că polenizatorii contribuie direct la securitatea alimentară, ci sunt esențiali pentru conservarea biodiversității.Toți depindem de polenizatori și, prin urmare, este crucial să monitorizăm declinul acestora și să oprim pierderea biodiversității.

Bee engagement – Build Back Better for Bees” Prin acest mesaj se solicită cooperare globală și solidaritate pentru a contracara amenințările pandemiei de COVID-19 privind securitatea alimentară și mijloacele de trai, alături de prioritizarea regenerării mediului și a protecției polenizatorilor.

Polenizatorii permit reproducerea multor plante, inclusiv a multor culturi agricole. Alimentele pe care le consumăm, precum fructele și legumele, se bazează direct pe polenizatori. O lume fără polenizatori ar fi egală cu o lume fără diversitate alimentară – fără afine, cafea, ciocolată, castraveți și multe altele. De asemenea, ele servesc drept santinele pentru riscurile de mediu emergente, semnalând sănătatea ecosistemelor locale.

Polenizatorii contribuie nu numai la asigurarea abundenței fructelor, nucilor și semințelor, ci și la varietatea și calitatea acestora, care este crucială pentru nutriția umană. Dincolo de alimente, polenizatorii sunt importanți pentru medicamente, biocombustibili, fibre precum bumbacul și inul și materialele de construcție.

Marea majoritate a speciilor de plante înflorite produc semințe numai cu ajutorul polenizatorilor. Fără ei, multe specii interconectate și procese care funcționează în cadrul ecosistemului s-ar prăbuși.

Polenizarea este, prin urmare, un proces cheie, atât în ecosistemele umane, cât și în cele naturale terestre.

Albinele, ambasadorii polenizatorilor

Cele mai multe dintre cele 25.000 până la 30.000 de specii de albine sunt polenizatori eficienți și, împreună cu moliile, muștele, viespile, gândacii și fluturii, reprezintă majoritatea speciilor polenizatoare. Dar diversitatea polenizatorilor și a sistemelor de polenizare este mult mai mare.

Există polenizatori și în lumea vertebratelor, inclusiv lilieci, mamifere care nu zboară (mai multe specii de maimuță, rozătoare, lemur, veverițe de copaci) și păsări (colibri, unele specii de papagali).

Deși există relații specifice între plante și polenizatori, o polenizare sănătoasă este cel mai bine asigurată de abundența și diversitatea polenizatorilor.

Diversitatea polenizatorilor are un impact direct și pozitiv asupra randamentului culturilor. Albinele și alte insecte polenizatoare îmbunătățesc producția de alimente a 2 miliarde de mici fermieri din întreaga lume, contribuind la asigurarea securității alimentare a populației lumii.

Mierea albinelor sălbatice este, de asemenea, foarte importantă pentru popoarele țărilor în curs de dezvoltare.

Declinul acestor specii are multe consecințe asupra ecosistemelor, asupra calității și cantității culturilor agricole, cu o consecință directă asupra dezechilibrelor în diete și a epuizării resurselor naturale, precum și a sărăcirii populației.

Sănătatea și chiar viața a miliarde de oameni vor fi afectate și, prin urmare, multe obiective de dezvoltare durabilă (ODD), precum cel care urmărește să pună capăt foametei mondiale și cel care vizează conservarea și restaurarea ecosistemelor terestre, nu vor mai putea fi atinse .

Albinele polenizează o treime din ceea ce mâncăm și joacă un rol esențial în conservarea ecosistemelor planetei. Aproximativ 84% din culturile destinate consumului uman depind de polenizatori. Fără albine nu am avea migdale, afine, mere, ceapă, castraveți, căpșuni, dovleac. Sursa:stiri.tvr.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here