Acasă Cultura 21 februarie, Ziua Internațională a Limbii Materne

21 februarie, Ziua Internațională a Limbii Materne

DISTRIBUIȚI

Pentru a promova diversitatea lingvistică și culturală, precum și multilingvismul, în fiecare an, la 21 februarie, în întreaga lume se sărbătorește Ziua Internațională a Limbii Materne. Data semnifică ziua din 1952 în care studenții care demonstrau pentru recunoașterea limbii lor materne, bangali, ca limbă națională a Pakistanului, au fost uciși de poliție la Dhaka, astăzi devenită capitala Bangladesh-ului.

Ziua Internațională a Limbii Materne a fost proclamată de Conferința Generală a UNESCO în noiembrie 1999 (30C/62) și a fost recunoscută de Adunarea Generală a Națiunilor Unite prin aceeași rezoluție prin care 2008 a fost declarat Anul Internațional al Limbilor.

Limba maternă este cel mai puternic instrument de conservare și dezvoltare a patrimoniului tangibil și intangibil. ONU consideră că toate acțiunile care promovează diseminarea limbilor materne servesc nu doar scopul încurajării diversității lingvistice și educației multilingve, ci ajută și la dezvoltarea conștiinței tradițiilor lingvistice și culturale în întreaga lume și la inspirarea solidarității bazată pe înțelegere, toleranță și dialog.

UNESCO pledează pentru educația multilingvă bazată pe limba maternă încă din primii ani de școală. Cercetările arată că educația în limba maternă este un factor cheie pentru incluziune și învățarea de calitate și, de asemenea, îmbunătățește rezultatele învățării și performanța academică. Acest lucru este crucial, mai ales în școala primară, pentru a evita lacunele de cunoștințe și pentru a crește viteza de învățare și înțelegere. Și, cel mai important, educația multilingvă bazată pe limba maternă dă putere tuturor să participe pe deplin la societate, încurajează înțelegerea reciprocă și respectul unul față de celălalt și ajută la păstrarea bogăției moștenirii culturale și tradiționale care este încorporată în fiecare limbă din întreaga lume.

Cu toate acestea, este încă un drum lung de parcurs până la garantarea dreptului la educație în limba maternă. În majoritatea țărilor, majoritatea elevilor sunt educați într-o altă limbă decât limba maternă, ceea ce le afectează capacitatea de a învăța eficient. Se estimează că 40 % din populația lumii nu are acces la o educație într-o limbă pe care o vorbește sau o înțelege. Astăzi, în întreaga lume, există aproximativ 7.000 de limbi vorbite. Dar diversitatea lingvistică este din ce în ce mai amenințată pe măsură ce tot mai multe limbi dispar într-un ritm alarmant. Și când o limbă dispare, ia cu ea o întreagă moștenire culturală și intelectuală.

La nivel global, se înregistrează progrese în educația multilingvă bazată pe limba maternă, cu o înțelegere tot mai mare a importanței acesteia, în special în școlarizarea timpurie, și un angajament mai mare față de dezvoltarea sa în viața publică.

UNESCO a publicat recent Atlasul mondial al limbilor, o inițiativă fără precedent de păstrare, revitalizare și promovare a diversității lingvistice globale și a multilingvismului.

Tema Zilei Internaționale a Limbii Materne de anul acesta, „ Folosirea tehnologiei pentru învățarea multilingvă”, este o oportunitate de a face bilanțul experienței din ultimii doi ani, de a merge mai departe diferit și mai bine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here