Acasă Social 3 Decembrie – Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități

3 Decembrie – Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități

DISTRIBUIȚI

3 decembrie a fost proclamată drept Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități de către Adunarea Generală a ONU, în 1992, prin rezoluţia 47/3, pentru a marca încheierea Deceniului Naţiunilor Unite dedicat persoanelor cu dizabilităţi (1983- 1992).

Anul acesta, tema Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități este “Leadership și participare din partea persoanelor cu dizabilități spre o lume post COVID-19 incluzivă, accesibilă și durabilă”. Criza mondială a COVID-19 adânceşte inegalităţile preexistente şi evidenţiază că eforturile privind incluziunea persoanelor cu handicap sunt imperative. Persoanele cu dizabilităţi sunt printre cele mai excluse din societate şi printre cele mai afectate în criza sanitară în ceea ce priveşte numărul deceselor. Pandemia a afectat persoanele cu dizabilități, membrii familiilor lor, personalul implicat și este nevoie de un efort comun, perseverent, bazat pe solidaritate și încredere pentru a elimina efectele. Un semn de solidaritate se vede în rata de vaccinare de peste 90% a adulților cu dizabilități din centrele rezidențiale aflate în subordinea DGASPC-urilor. De asemenea, acesta reprezintă un indicator al faptului că sănătatea persoanelor cu dizabilități este o prioritate.

Ultimele date statistice ale Autorității Naționale a Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții (ANDPDCA) arată că în țara noastră sunt peste 861.000 de persoane cu dizabilități. Dintre acestea, 98% se află în îngrijirea familiilor sau trăiesc independent și 2% sunt instituţionalizate. Numărul cel mai mare de persoane cu dizabilităţi se înregistrează în municipiul Bucureşti (73.522 persoane) urmat de judeţul Prahova (37.909 persoane) şi judeţul Argeş (32.227 persoane), iar cel mai mic număr se înregistrează în judeţul Covasna (6.442 persoane). Femeile reprezintă 53,34% (459.270) din totalul persoanelor cu dizabilităţi. Numărul persoanelor cu vârsta de peste 50 ani reprezintă 72,76% (571.327) din total. 40,30% din totalul persoanelor au handicap grav, cele cu handicap accentuat 47,73%, iar cele cu handicap mediu şi uşor 11,97%

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here