Acasă Anchete 50.000 de salariați POSDRU iau calea șomajului

50.000 de salariați POSDRU iau calea șomajului

DISTRIBUIȚI

POSDRU 2Bomba sociala!

Toți salariații POSDRU, respectiv toți cei care în prezent lucrează în vreun proiect POSDRU indiferent dacă sunt cu normă întreagă sau part-time, indiferent dacă sunt manageri, secretare, IT-iști, profesori, psihologi, sociologi, contabili etc., vor rămâne șomeri din noiembrie 2015, scrie puterea.ro

Asta pentru că, dacă în decembrie se face ultima plată (inclusiv salarială), la sfârșitul lui noiembrie se va întocmi ultimul stat. Va fi un dezastru la bugetul asigurărilor de sănătate și bugetul de pensii! Statul român pierde, dintr-un foc, circa 50.000 de cotizanți, care vor pune presiune pe bugetul de șomaj. Întreaga industrie POSDRU intră, de fapt, în colaps. La 31 decembrie 2015 se închid toate proiectele POSDRU. După această dată nici o cheltuială nu mai este eligibilă. Culmea, pierderea se înregistrează într-un domeniu de activitate destinat dezvoltării României: fondurile europene nerambursabile. Nu e vorba de fondurile ”vechi”, cele din perioada de programare 2007 – 2013, unde se știe că avem un dezastru în absorbție. Este vorba de fondurile ”noi”, cele aferente perioadei de programare 2014 – 2020, destinate dezvoltării capitalului uman, pe care autoritățile române refuză să le injecteze în economie.

Șanse ca viitori foști angajați POSDRU să se angajeze în cadrul unui alt proiect pe resurse umane sunt zero, cel puțin în următoarele șase luni. Asta deoarece în cadrul POCU (Programul Operațional Capital Uman), continuatorul POSDRU în perioada de programare 2014 – 2020, nu a fost deschisă nici o linie de finanțare. În 18 martie, Ministerul Fondurilor Europene anunța că primele linii de finanțare POCU vor fi lansate… în aprilie 2015.

În 28 iunie a fost publicat pe site-ul MFE Planul multianual de lansări de cereri de proiecte POCU în care scria că primele lansări vor fi în trimestrul III 2015. Mai sunt câteva zile până la finele trimestrului III și nu a fost publicată nici măcar o formă finală a Ghidului Solicitantului Condiții Generale (GSCG).

Înainte de a se lansa o linie de finanțare, trebuie neapărat parcurși cel puțin doi pași:

1. adoptarea GSCG pe anul în curs (se elaborează de Autoritatea de Management POCU, se aprobă de ministrul Fondurilor și se publică în Monitorul Oficial).

2. adoptarea Ghidului Solicitantului Condiții Specifice (GSCS) pentru linia de finanțare respectivă (se elaborează de Autoritatea de Management POCU, se aprobă de ministrul Fondurilor și se publică în Monitorul Oficial).

GSCG este valabil pentru toate liniile de finanțare care se lansează în cursul unui an. La 2 septembrie curent, GSCG a fost publicat sub formă de draft. Pe 7 septembrie a fost o consultare publică care s-a terminat cu scântei, pentru că din Ghid lipsesc lucruri de bază – de pildă care va fi mecanismul de asigurare a fluxului financiar în cadrul proiectului (viitorii beneficiari vor primi prefinanțare? Cât? Cum? Că în ghid nu scrie nimic).

Presupunând că, zilele următoare se va publica varianta finală a GSCG, mai rămâne Ghidul Solicitantului Condiții Specifice. Să presupunem că și acesta este gata și se publică până la sfârșitul lunii, deși e o supoziție utopică. Chiar și în varianta după publicare trebuie lăsat un timp potențialilor beneficiari să își gândească proiectul – să zicem minim două săptămâni (de obicei se lasă minim o lună în POSDRU).

După asta se deschid efectiv liniile de finanțare (adică beneficiarii pot depune cereri de finanțare). Perioada de depunere nu poate fi mai mică de o lună. Apoi ar începe evaluarea proiectelor. Care, după experiența POSDRU, poate dura între trei luni și un an (au fost linii de finanțare POSDRU la care s-a așteptat un an jumătate răspunsul la evaluare, dar au fost puține).

În fine, pentru proiectele câștigătoare începe procedura de semnare a contractelor. Care durează, și aceasta, cel puțin o lună, pentru că beneficiarul trebuie să se prezinte la Autoritatea de Management cu o sumedenie de acte în original (CV-urile echipei de implementare și ale echipei de management, copii după diplomele experților, certificate de la ANAF și taxe locale pentru beneficiari și parteneri, bilanțuri, acte constitutive, mai multe declarații etc.).

În POSDRU sunt circa 50.000 de angajați. Cifra e neoficială și se bazează pe faptul că în ultimii doi ani s-au lansat 65 de linii de finanțare în valoare de peste un miliard de euro, coroborat cu faptul că, pentru un proiect de 500.000 de euro, sunt angajate, în medie, 20 de persoane.

Alocarea POSDRU a fost de 4,253 miliarde euro, din care: 3,476 miliarde euro cofinanțare Fondul Social European (ar fi trebuit să primim de la CE); 0,613 miliarde euro contribuție națională publică (ar fi trebuit să provină de la Guvern); 0,164 miliarde euro contribuție națională privată (cofinanțarea beneficiarilor care derulau proiecte, respectiv 2% din valoarea proiectului contractat pentru beneficiari ONG-uri, sindicate, patronate, universități, 5% din valoarea proiectului contractat pentru beneficiari firme și procente variabile pentru beneficiari instituții de stat altele decât universități (depindea de linia de finanțare). – puterea.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here