Acasă Anchete 500 de nume grele în ”hora” POSDRU

500 de nume grele în ”hora” POSDRU

DISTRIBUIȚI

Tocmai ce se formeaza cel mai mare ”lot” de politicieni, demnitari si inalti functionari care a ajuns vreodata pe mana DNA. Iar dupa cum se vehiculeaza deja in medii bine formate, ar fi vorba despre nu mai putin de cateva sute de noi ”clienti”, ai procurorilor anticoruptie. Mai mult chiar, unele surse din sistem sustin ca, in total, cifra celor care sunt prinsi in ”hora” POSDRU ajunge la aproape 500 de nume grele din guvernarea Ponta sau din administratia locala.POSDRU

Dupa ce ”National” a dezvaluit, in exclusivitate, inca de anul trecut, ca va exploda ”bomba” POSDRU, procurorii au inceput sa stranga informatiile necesare pentru a declansa ancheta cu privire la deturnarea unor sume astronomice din fondurile europene alocate tarii noastre. Numai ca, fiind vorba de o ancheta mai mult decat complexa, in care sunt implicati pana peste cap si inspectorii europeni de la temuta OLAF, lucrurile s-au pornit extrem de greu. Iata insa ca, in aceste zile, anchetatorii tocmai ce primesc o neasteptata gura de oxigen din partea guvernului tehnocrat al lui Dacian Ciolos, dupa ce noul ministru al Fondurilor Europene, ”macovistul” Cristian Ghinea, a dat oficial cep la ”butoiul” cu informatii secrete privind jaful care a avut loc in acest domeniu.

Juma’ de miliard de euro

La 25.02,2015, enational.ro a dezvaluit ancheta privind deturnarea fondurilor POSDRU:
”Romania a fost nevoita sa plateasca peste 420 milioane euro reprezentand corectii financiare aplicate din cauza neregulilor in cadrul Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU)”. Aceasta este prima pozitie oficiala a noului sef de la Ministerul Fondurilor Europene, prin care Cristian Ghinea nu face decat sa recunoasca jaful generalizat care s-a dat bugetului national, sub pretextul ”erorilor” la depunerea proiectelor pentru absorbtia fondurilor europene. Desigur ca principala grija a noului ministru este acum asigurarea tuturor conditiilor pentru finantarea apelurilor de proiecte din cadrul Programului Operational Capital Uman aferent perioadei 2014-2020.

Dacian Ciolos si-a incurajat ministrii sa colaboreze cu procurorii

Motiv pentru care a si dat asigurari Comisiei Europene in acest sens. De altfel, se pare ca aceasta ancheta interna de la Ministerul Fondurilor Europene a aparut chiar la presiunile inaltilor comisari de la Bruxelles, satui sa fie luati ”la misto” de unii ministri romani. De asemenea, sa nu uitam ca noul ministru Cristian Ghinea este considerat unul dintre cei mai apropiati colaboratori ai Monicai Macovei, asa ca, probabil, la Bruxelles se face tot tam-tam-ul de rigoare pe acest subiect. Insa cel putin la fel de important este ca acesti bani nu au fost practic furati din sumele alocate de catre Comisia Europeana, ci au fost platiti din bugetul national al Romaniei. Iar cei care au jefuit, la o prima strigare, cu jumatate de miliard de euro bugetul Ministerului Fondurilor Europene pe motiv ca au facut niste banale ”erori” in desfasurarea proiectelor depuse vor ajunge acum in „custodia” DNA. Mai ales ca, dupa cum reiese din in formatiile intrate in posesia noastra, tehnocratii lui Ciolos vor pune de urgenta la dispozitia anchetatorilor toate documentele necesare.

Loviti in plex – Dupa cum reiese din informatiile de ultima ora intrate in posesia noastra, totul ar fi pornit de la disjungerea unei anchete separate de cea privind efectuarea de mantuiala a unor lucrari de infrastructura pe bani europeni, dosar in itele caruia a picat si cumnatul lui Victor Ponta, omul de afaceri Iulian Hertanu. Si astfel procurorii au ajuns la epicentrul unei alte ”combinatii” pe fondurile europene, mult mai complexa si mai profitabila, pe seama celor 700 milioane de euro, cat reprezinta media anuala a fondurilor alocate prinj programul POSDRU. Iar ca sa dam un singur exemplu, anchetatorii au descoperit ”scoli fantoma” de formare profesionala, in care cursantii, multumiti ca primesc diverse sume de bani, acceptau sa ”dea cu batul” ca ar fi urmat astfel de cursuri inexistente de fapt. De asemenea, se vorbeste si de o adevarata moda a proiectelor facute pe bani multi, dar doar pe hartie, firmele de casa ale fostei guvernari reusind astfel sa toace, departe de controalele OIR, zeci de milioane de euro din banii POSDRU. Un alt palier prin care se incasau sume astronomice, de aceasta data direct de la bugetul national, este cel al depunerii unor proiecte care erau declansate pana sa se primeasca avizarea Comnsiiei Europene. Iar dupa ce Bruxelles-ul refuza sa le finanteze, datorita nenumaratelor erori si termene nerealiste descoperite, ”gaura” era integrala coperita de Ministerul Fondurilor Europene. Oricum, clasa politica romaneasca va fi lovita in plex de aceasta noua mega-ancheta, care poate ii va mai taia elanul politicianist si fostului ministru Eugen Orlando Teodorovici. – Cătălin TACHE/National

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here