Acasă Politic 57% dintre români vor vot electronic

57% dintre români vor vot electronic

DISTRIBUIȚI

Conform rezultatelor unui sondaj realizat la comanda USR, la întrebarea ”Sunteți de acord cu introducerea votului electronic la distanță în România?”, 57,1% din respondenți au declarat că își doresc introducerea unui sistem de vot electronic la distanță. La întrebarea ”Dacă la următoarele alegeri din România s-ar introduce votul electronic la distanță, dvs ați merge la vot?”, 71% din respondenți au afirmat că ”da”, ar participa la vot.

Cea mai mare problemă a aplicării sistemului de vot electronic în România este lipsa încrederii. În sondaj, 44.3% dintre respondenți au spus că nu au încredere că votul electronic ar genera rezultate corecte la alegeri.

“Succesul unui sistem de vot este legat esențial de încrederea pe care cetățenii o au în acel sistem de vot. Ca să putem avea succes în implementarea reală a votului electronic trebuie să avem o discuție serioasă în societate despre siguranța sistemelor de vot electronic. Neîncrederea vine de cele mai multe ori din lipsa de cunoaștere a sistemelor actuale de vot electronic. Noi ne dorim să convingem societatea românească că tehnologia este pregătită să livreze un sistem de vot sigur” spune Nicu Fălcoi, senator al USR.

În România, prezența la vot, la toate tipurile de alegeri a scăzut constant în ultimele decenii ajungând la niveluri minime alarmante. Mai multă participare înseamnă mai multă democrație, iar creșterea prezenței la vot este unul din cele mai importante efecte ale sistemului de vot electronic.

Sondajul a fost realizat de IMAS în luna ianuarie 2019 pe un eșantion reprezentativ de 1.100 de persoane și are o marjă de eroare de 3,1%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here