Acasă Politic 6,7 miliarde de euro vor fi sub directa decizie a ministrului Teleman,...

6,7 miliarde de euro vor fi sub directa decizie a ministrului Teleman, șeful PLUS Ilfov

DISTRIBUIȚI

Ministerul proiectat de PMP și condus de PLUS gestionează 6,7 mld euro, bani din fonduri europene pentru digitalizarea României. Ironia politică a sorții. Proiectul de creare a ministerului aparține PMP al lui Traian Băsescu.

PMP a ratat cu mai puțin de un procent pragul electoral la alegerile parlamentare din decembrie 2020. Proiectul, nu. A fost însușit și pus în practică de coaliția de guvernare alcătuită din PNL, USR-PLUS și UDMR în decembrie 2020.

Cu o modificare, criticată de mediul universitar și academic. Liderii coaliției au transferat domeniul Cercetare de la Ministerul Educației, la Ministerul Digitalizării. Proiectul PMP, mulat pe cerințele ferme ale Uniunii Europene, viza strict domeniul high-tech. Și se intitula Ministerul Inovării, Digitalizării și Inteligenței Artificiale, scrie evz.ro.

Ministrul Digitalizării, Ciprian Teleman, este un new entry în politică. Propus de USR-PLUS în această funcție. Este șeful organizației PLUS din Ilfov, fost consilier județean al partidului lui Dacian Cioloș în Ilfov. A câștigat bani din cursuri de coaching, mentoring, inteligență emoțională și managementul stresului pentru companii precum și din business-uri financiar contabile și de audit.

Teleman a candidat și ca senator la alegerile parlamentare din decembrie 2020 dar nu a avut noroc.

Una dintre firmele sale, Accountess Profile SRL, controlată în proporție de 80% de soția sa, Mihaela Teleman, .a fost mandatarul financiar al USR pentru alegerile prezidențiale din 2019 dar și pentru alegerile locale din 2020. Cei doi soți Teleman au încasat anul trecut dividende în valoare de aproape 540.000 de lei de la această firmă.

Ciprian Teleman a susținut că nu ar fi fost nici un conflict de interese în acest caz deoarece el este membru al PLUS, nu al USR, iar anul trecut a ieșit din acționariatul firmei. Are studii universitare de geologie și a fost timp de opt ani cercetător științific la Institutul Național de Geologie.

6,7 miliarde de euro va gestiona ministerul condus de Teleman

Demnitarul PLUS și-a asumat o miză imensă: aproape 6,7 miliarde de euro vor fi sub directa lui decizie de ministru. Acesta este suma prevăzută de Uniunea Europeană pentru digitalizarea României cuprinsă în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) în valoare de 30,4 miliarde de euro.

Din cei 6,7 miliarde de euro stabiliți digitalizării, minim 70% trebuie alocați pe proiecte până în anul 2023.

“Sunt bani pe care îi putem cheltui cu noimă ori îi putem irosi pe prea puține reușite și pe prea multe proiecte fie prost gândite, fie de care nu beneficiază cetățenii ci doar companiile care câștigă licitații pe criterii des discutabile. Nu zic doar eu asta. Vorbesc numeroasele dosare și arestări cu iz IT din ultimii ani, cu acuzații de luare de mită de milioane de euro. Uneori, ca-n filme: 800.000 de euro cash, încasați prin parcări subterane. Nu glumesc”, a comentat Teleman în cadrul unei dezbateri organizare de comunitatea tech UPGRADE 100 la care au participat reprezentanți ai firmelor din domeniul IT. – mai multe pe evz.ro

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here