Acasă Anchete Tancabesti – BCR ÎN ATENȚIA DIICOT

Tancabesti – BCR ÎN ATENȚIA DIICOT

DISTRIBUIȚI

Euro Insol – acuzată că a vândut ilegal către bancă un complex turistic din Poiana Brașov și mai multe terenuri din Tâncăbești-Ilfov

Magistrații Curții de Apel București cer DIICOT să verifice suspiciuni de spălare de bani într-un dosar privind BCR. Instanța a luat această hotărâre în umra unei plângeri depusă de de o firmă aflată în insolvență. Sunt vizate licitații de dizolvare a activelor companiei respective. Firma în cauză deținea mai multe terenuri din Tâncăbești și un complex turistic din Brașov.BCR

Potrivit unor surse judiciare, CAB cere DIICOT să înceapă urmărirea penală a lui Remus Borza și a companiei sale de insolvență Euro Insol pentru spălare de bani în dosarul care vizează vânzarea către BCR a unui un complex turistic din Poiana Brașov si a unor terenuri din Tâncăbești-Ilfov.

BCR ar fi putut săvârși infracțiuni de spălare de bani constând în dobândirea unor imobile situate în Tâncăbești, dar și a activului Silver Mountin, din Poiana Brașov, compus din peste 170 de paratamente.

Euro Insol administrează pestre 2,3 miliarde de euro (valoarea unor societăți aflate în stare de insolvență). Când s-a ajuns la lichidare, activele s-au vândut tot de către Borza, societatea sa câștigând bani pentru fiecare procedură.

Potrivit surselor judiciare citate de România Liberă, totul a început anul trecut când s-a facut o plângere penală împotriva lui Borza la DNA, în calitate de lichidator al proiectului Silver Mountin. Plângerea a fost clasată de DNA iar firma lichidatoare a atacat decizia DNA la Curtea de Apel București. Drept urmare, o parte din dosar se va întoarce la DNA pentru cercetarea unor fapte de posibil abuz în serviciu, iar la DIICOT, BCR va trebui să dea explicații cu privire la posibile infracțiuni de spălare de bani.

BCR a cumpărat cu aproape 50 de milioane de euro complexul imobiliar de lux Silver Mountain din Braşov, în faliment, dezvoltat de INR Management Real Estate, care a fost deţinută de omul de afaceri Dan Fischer, decedat în 2012. ”În cadrul licitaţiei publice organizate pe data de 23 mai de către Euro Insol, lichidatorul judiciar al INR Management Real Estate, creditorul Banca Comercială Română a adjudecat, cu suma de 49,7 milioane de euro proiectul imobiliar Silver Mountain, situat in Poiana Brasov, compus din 171 apartamente, 176 locuri de parcare, două spaţii comerciale, o clădire multifuncţională (restaurant, club, spa şi fitness), drumuri de acces, spaţii verzi şi teren excedentar în suprafaţă de 206.500 metri pătraţi”, se anunţa într-un comunicat al Euro Insol. La prima încercare de vânzare a proiectului, care a avut loc pe 9 mai, preţul de pornire al licitaţiei era de 53,4 milioane de euro, dar Euro Insol, lichidatorul firmei, a anunţat o nouă licitaţie pe 16 mai, la un preţ diminuat cu 15%. INR Management Real Estate a intrat în faliment la începutul acestui an. Cu o expunere de 380 de milioane de lei (85 milioane de euro), BCR are o cotă de peste 99% din creanţele firmei. La începutul anului, Remus Borza, proprietarul Euro Insol, spunea că preţul de vânzare al proiectului nu va putea coborî sub evaluare.

Silver Mountain a fost iniţiat în 2008, iar planurile iniţiale prevedeau o investiţie de 300 de milioane de euro pentru construirea unor blocuri cu 600 de apartamente de lux, un hotel Radisson, club de tenis, teren de golf şi alte facilităţi.

Este prima dată când o bancă din România este implicată într-un astfel de scandal și când i se aduc astfel de acuzații printr-o sentință definitivă a instanței de judecată, precizează sursa citată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here