Acasă Social A început recenzarea pe teren a populației

A început recenzarea pe teren a populației

DISTRIBUIȚI

Aproape 47% din populația țintă estimată a județului Ilfov s-a autorecenzat

Locul 2 la nivel național după metoda de autorecenzare pe cont propriu

Pe 31 mai 2022 a început etapa de colectare a datelor de recensământ prin deplasarea recenzorilor la adresele de reședință obișnuită a populației care nu s-a autorecenzat online în perioada 14 martie – 27 mai 2022. Vor fi vizitate și gospodăriile populației care nu au finalizat corect și complet chestionarele de recensământ.

Se vor colecta date de la toate persoanele, indiferent de cetățenie, care la momentul de referință al recensământului aveau reședința obișnuită în România (care, la 1 decembrie 2021, locuiau pe teritoriul României pentru o perioadă de cel puțin 12 luni).

Momentul de referință al recensământului este ora „00:00” din ziua de 1 Decembrie 2021, iar datele colectate trebuie să reprezinte situația la acel moment.

Până la finalul zilei de 27 mai (ultima zi de autorecenzare), după 75 de zile de la inițierea recensământului, în județul Ilfov s-au înregistrat în total 336.635 chestionare, din care 46,2% în mediul urban și 53,8% în mediul rural. După metoda de autorecenzare, 72,2% din chestionare provin din autorecenzarea pe cont propriu și 27,8% din autorecenzarea asistată cu ajutorul unui recenzor, județul Ilfov situându-se pe locul doi la nivel național – autorecenzare pe cont propriu, urmând trendul Municipiului București care a înregistrat un procent de 89,3%.

Din totalul de 336.635 de chestionare au fost valide la nivel de persoană un număr de 244.864 de chestionare, ceea ce reprezintă 46,6% din populația rezidentă țintă estimată a județului Ilfov la 1 decembrie 2021, rezultat cu 0,2% sub media națională. Diferența de 91771 este reprezentată de numărul de chestionare ale locuințelor neocupate, precum și de chestionare multiple (persoane și locuințe recenzate de mai multe ori) și de cele incomplete. Procentul de validare al formularelor la nivel de persoană completate prin autorecenzarea pe cont propriu a fost de 70,24% iar cel înregistrat pentru cele completate din autorecenzare asistată cu ajutorul unui recenzor de 95,27%. Pentru chestionarele incomplete nu se eliberează dovadă de autorecenzare.

Etapa de recenzare pe teren se va desfășura în perioada 31 mai – 17 iulie. În această etapă, colectarea datelor de recensământ se va realiza prin interviu față-în-față, numai cu ajutorul tabletelor, chestionarul de recensământ fiind identic cu cel din etapa de autorecenzare.

Direcția Județeană de Statistică Ilfov, împreună cu primăriile și autoritățile locale au pregătit 490 de recenzori de teren pentru această acțiune. Aceștia vor putea fi ușor de identificat în baza unei legitimații emise de Comisia Centrală pentru Recensământul Populației și Locuințelor prin Unitatea administrativ-teritorială corespunzătoare, conform modelului publicat ca anexă la HG nr. 1071/2020 pentru stabilirea bugetului și a categoriilor de cheltuieli necesare efectuării recensământului populației și locuințelor din România în anul 2021, precum și a măsurilor pentru punerea în aplicare a unor dispoziții din OUG nr. 19/2020 privind organizarea și desfășurarea recensământului populației și locuințelor din România în anul 2021, cu modificările și completările ulterioare, disponibilă la: https://www.recensamantromania.ro/wp-content/uploads/2022/02/HG_145_2022.pdf .

Recenzarea prin interviu față în față este ultima etapă a colectării datelor de la populație pentru Recensământul Populației și Locuințelor (RPL2021) și este obligatorie. Persoanele care vor refuza recenzarea riscă o amendă cuprinsă între 1.000 și 3.000 de lei, iar pentru persoanele care împiedică accesul în complexuri sau ansambluri rezidențiale sunt prevăzute amenzi între 1.500 și 5.000 lei.

RPL2021 este primul recensământ din România organizat integral în format digital. Întregul proces al colectării datelor se desfășoară cu asigurarea confidențialității și protecției depline a informațiilor.

România se află la al treisprezecelea recensământ din istorie și al patrulea după Revoluția din 1989.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here