Acasă Info Local A LUAT FIINȚĂ UNITATEA NAȚIONALĂ DE INFORMAȚII PRIVIND PASAGERII

A LUAT FIINȚĂ UNITATEA NAȚIONALĂ DE INFORMAȚII PRIVIND PASAGERII

DISTRIBUIȚI

info_servicesÎn cadrul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră se înfiinţează Unitatea Națională de Informații privind Pasagerii (UNIP).

La inițiativa Ministerului Administrației și Internelor, Guvernul a adoptat ordonanța privind utilizarea unor date din registrele cu numele pasagerilor pentru prevenirea și combaterea actelor de terorism, a infracțiunilor conexe acestora și a infracțiunilor contra securității naționale, precum și pentru prevenirea și înlăturarea amenințărilor la adresa securității naționale. Sistemul de informare înaintea sosirii pasagerilor va permite autorităților naționale competente să efectueze evaluări relevante din perspectiva potențialelor amenințări la adresa securității naționale, în scopul contracarării acestora.

Costul total al înființării UNIP este 151.506,99 de euro, cofinanțarea din partea Comisiei Europene având o valoare de 88,49%. Actul normativ include dispoziții cu privire la evaluarea eficienței aplicării sale după o perioadă de 5 ani de la intrarea în vigoare.

Pentru România, care are perspectiva intrării în Spațiul Schengen cu frontierele aeriene în primă etapă, este foarte important să implementeze măsuri și mecanisme necesare pe linia prevenirii și combaterii terorismului, raportat la actualul context de securitate europeană și internațională, a subliniat ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea.

În 2012, Comisia Europeană a lansat un apel de proiecte finanțabile pentru înființarea unor astfel de unități naționale, care ulterior vor permite crearea la nivelul UE a unei rețele, care prin interconectare va putea permite statelor membre o valorificare eficientă a informațiilor astfel obținute, în scopul asigurării securității interne a Uniunii.

În aceste condiții, la nivel european, există state care au adoptat deja legislația privind colectarea și utilizarea acestor date, precum Franța, Danemarca și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, precum și țări care sunt în curs de adoptare a unei astfel de legislații.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here