Acasă Anchete ABILITĂȚILE UNUI MEDIC AJUNS DEMNITAR

ABILITĂȚILE UNUI MEDIC AJUNS DEMNITAR

DISTRIBUIȚI

spitalul_judetean_ilfov2 

Legăturile lui Alin Țucmeanu cu Spitalul Județean Ilfov

Secretarul de Stat de la Ministerul Sănătății Alin Țucmeanu și omul de afaceri Spiridon Vodislav au fost reținuți luni seara de procurorii DNA pentru infracțiuni de corupție. Țucmeanu este acuzat că în ultimele cinci luni a acceptat promisiunea unei sume de bani din partea omului de afaceri, în schimbul căreia trebuia să aprobe finanțarea unui contract privind achiziția de aparatură medicală, în valoare de 2.207.100 lei plus TVA. Secretarul de Stat l-a pus în legătură pe omul de afaceri cu cei cu care urma să fie încheiat respectivul contract, insistând pentru perfectarea documentelor și garantând pentru ”seriozitatea” contractantului. În dosar sunt urmărite penal și alte persoane în afara celor doi, procurorii făcând precizarea că au fost sprijiniși de specialiștii SRI, ceea ce înseamnă că dosarul se bazează nu doar pe informații, ci și pe interceptări.

Istoriile spuse de-a lungul timpului despre Tucmeanu îl pun îl legătură și cu o serie de achiziții făcute în urmă cu câțiva ani la Spitalul Judetean Ilfov. Foști angajați ai SJ Ilfov vorbesc despre modul în care ajung unele firme să câștige contracte pe bandă rulantă. Una dintre modalități ar fi întocmirea caietului de sarcini pe baza datelor tehnice oferite pe CD de firmele care trebuie să câștige licitația și care avantajază un singur participant.

Iar ca exemplu, în Ilfov este cumpărarea de paturi pentru Spitalul Județean Ilfov. În octombrie 2011 ajunge pe masa managerului o solicitare de înlocuire a 131 de paturi, se întocmește caietul de sarcini și se lansează licitația la care se înscriu mai multe firme. Dar una dintre oferte semănă izbitor cu caietul de sarcini. Licitația a fost reluată în 2012, când se reface caietul de sarcini, specificându-se ”detalii” care fac diferența: patul trebuie să se încadreze într-un spațiu de 238 de centimentri, cu o înclinare la 16 grade. Una dintre firme le îndeplinește la virgulă.

Curtea de Conturi a semnalat abateri financiar-contabile în valoare de aproape 600.000 de euro la Spitalul Județean Ilfov, printre acestea figurând și contractul privind reparațiile capitale la secția ATI. La vremea respectivă medic voluntar la Spitalul Județean Ilfov, Alin Țucmeanu era acționar la firma Continental Construct, cea care făcea reparațiile la spital.

”Sensibilitatea” conducerii Spitalului Județean Ilfov față de abilitățile medicului ajuns demnitar Alin Țucmeanu a determinat și cumpărarea unei instalații de apă sterilă în sumă de 11.387 lei (n.n. – factura nr. 1034/22.11.2011), a unui aspirator Hospivac de 10.292 lei, dar și a unei cabine modulare de 6.030 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here