Acasă Info Local ABSOLVENȚII ILFOVENI CU STUDII SUPERIOARE POT SOLICITA AJUTOR DE ȘOMAJ

ABSOLVENȚII ILFOVENI CU STUDII SUPERIOARE POT SOLICITA AJUTOR DE ȘOMAJ

DISTRIBUIȚI

angajari-absolventi 

 

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Ilfov vine în ajutorul absolvenților cu studii superioare, informându-i pe cei care nu reușesc să se angajeze că au dreptul să ceară indemnizația de șomaj, potrivit Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă. Prin absolvent al unei instituții de învățământ se înțelege persoana care a obținut o diplomă sau un certificat de studii, în condițiile legii.

Pentru a putea beneficia de indemnizație, absolvenții ilfoveni cu studii superioare trebuie să se înregistreze, în 60 de zile de la absolvire, la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Ilfov, data limită fiind 30 septembrie 2015. Dacă în această perioadă de 60 de zile de la absolvire, absolvenții nu se angajează, aceştia pot solicita acordarea indemnizației de şomaj.

Documentele necesare înscrierii la agenţia pentru ocupare din raza de domiciliu sau de reşedinţă sunt: carte de identitate; adeverinţă de la medicul de familie, cu mențiunea că eşti apt de muncă ori că ai eventuale restricţii medicale şi actul de absolvire a formei respective de învăţământ;

Documentele necesare solicitării indemnizaţiei de şomaj: cerere semnată de persoana aflată în căutarea unui loc de muncă; actul de identitate – original; actul de absolvire a formei de învăţământ (original şi copie); adeverinţă medicală, cu menţiunea “apt de muncă” sau eventuale restricţii medicale, adeverinţă eliberată de furnizorul de servicii acreditat prin care se certifică data înregistrării în evidenţele acestuia; acte eliberate de organele financiare teritoriale din care să rezulte că solicitantul nu realizează venituri sau valoarea acestora este mai mică decât valoarea indicatorului social de referinţă (ISR).

Indemnizația de şomaj pentru absolvenți este, potrivit Legii nr. 76/2002, o sumă fixă lunară, acordată pentru jumătate de an, în cuantum de 50% din valoarea indicatorului social de referință (ISR). Având în vedere că, în 2015, ISR-ul este 500 de lei, indemnizația este de 250 de lei. Absolvenții pot beneficia de acest drept o singură dată pentru fiecare formă de învățământ absolvită.

Pe lângă indemnizația de şomaj, absolvenții înregistrați la AJOFM Ilfov mai pot beneficia de informare și consiliere profesională (servicii de evaluare și autoevaluare a personalității pentru orientarea profesională, instruirea în metode și tehnici de căutare a unui loc de muncă, tehnici de prezentare la interviuri de angajare etc.), medierea muncii (punerea în contact cu angajatorii care oferă locuri de muncă vacante conform pregătirii, aptitudinilor și intereselor absolvenților), formare profesională (inițiere, calificare, recalificare, perfecționare și specializare în diferite meserii solicitate pe piața muncii).

În septembrie 2015, AJOFM Ilfov va organiza o bursă a locurilor de muncă special pentru absolvenţi. – ANDREEA APOSTOL

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here