Acasă Anchete Afacerea Microsoft, pe masa Corpului de Control al premierului

Afacerea Microsoft, pe masa Corpului de Control al premierului

DISTRIBUIȚI

 Secretarul de Stat de la Ministerul Comunicațiilor, Manuela Catrina, a sesizat Corpul de Control al premierului cu privire la afacerea Microsoft, cu câteva zile înainte să fie schimbat din funcție în luna mai și înlocuit cu fostul senator PSD de Prahova, Daniel Savu, un apropiat al lui Sebastian Ghiță, potrivit unui document consultat de G4media.ro.

Manuela Catrina arată în sesizare că avea delegate atribuțiile și dreptul de semnătură ale ministrului Comunicațiilor, Alexandru Petrescu, pentru a face plățile în cadrul contractului subsecvent pentru furnizare de produse software Microsoft nr. 37/2013, parte a Acordului cadru de furnizare nr. 32/2009.

În cadrul acestui contract a fost plătită deja tranșa I de peste 11 milioane de euro și mai trebuie achitate tranşele II şi III în valoare de peste 22 de milioane de euro către Asocierea D-CON.NET GmbH, Comsoft Direct AG, Bechtle Holding Schweitz AG și Synotech Global Services România, adică intermediarii afacerii Microsoft – Claudiu Florică și Dinu Pescariu.

Problema este că – ar fi arătat fostul secretar de Stat Manuela Catrina în sesizarea către premier – acest contract Microsoft face obiectul a două dosare DNA în care procurorii reclamă prejudicii de aproape 63 de milioane de euro la bugetul statului.

E vorba de dosarul în care a fost trimis în judecată fostul ministru PDL al Comunicațiilor, Valerian Vreme, cu un prejudiciu de peste 11 milioane de euro și dosarul în care au fost deferiți Justiției fostul ministru PDL al Comunicațiilor, Gabriel Sandu, și intermediarii Claudiu Florică și Dinu Pescariu, cu un prejudiciu de peste 51 de milioane de euro..

Claudiu Florică și Dinu Pescariu au obținut însă în instanțele de contencios o decizie judecătorească în care se arată ca trebuie onorat contractul 37/2013 întrucât nu a fost invalidat printr-o decizie finală a instanțelor penale. E vorba de decizia Curții de Apel București, Secția Contencios Administrativ, cu numărul 3.929 din iunie 2018. Prin urmare, ar trebui achitate tranșele II și III ale contractului în valoare de peste 22 de milioane de euro. De altfel, Ministerul Comunicațiilor are bugetată această plată în 2019.

Manuela Catrina ar fi reclamat însă lipsa măsurilor luate în instanță de către funcționarii Comisiei Microsoft (de ducere la îndeplinire a contractului 37/2013) și de către ministrul Comunicațiilor, Alexandru Petrescu, pentru suspendarea contractului Microsoft până la pronunțarea instanțelor penale în cele două dosare DNA și la o eventuală invalidare a contractului. Foto: ZiuaNews.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here