Acasă Economie Agenția Națională pentru Protecția Mediului Ilfov a început procedura de reautorizare a...

Agenția Națională pentru Protecția Mediului Ilfov a început procedura de reautorizare a gropii de gunoi de la Glina

DISTRIBUIȚI

Agenția Națională pentru Protecția Mediului Ilfov a început procedura de reautorizare a gropii de gunoi de la Glina. Potrivit normativelor, ”dezbaterea publică” este o obligație în vederea reluării activității. Locuitorii din Popești-Leordeni le reproșează autorităților că nu le pasă de viața lor, că mirosurile degajate de gunoaiele depuse în groapă le fac viața imposibilă. Ei i-au cerut prefectului de Ilfov și primarului să închidă groapa de la Glina. Revoltați, oamenii au cerut organizarea unui referendum pe această temă.

28 septembrie a fost data la care Agenția Națională pentru Protecția Mediului Ilfov a programat dezbaterea publică, procedură obligatorie pentru obținerea unei noi autorizații de funcționare. Aceasta, în ciuda protestelor organizate de localnicii din Popești-Leordeni, care au manifestat în câteva rânduri pentru închiderea gropii de gunoi. Lor nu le pasă de miza afacerii estimate la 12 milioane euro pe an, pe care SC Ecorec SA o afișează, ci de viața și sănătatea lor și a copiilor. Reprezentanții Ecorec au încercat să explice că nu există niciun pericol pentru viața lor, iar groapa funcționează la standarde europene.

Nervi întinşi la maximum

Supărați că autoritățile au schimbat locul de desfășurare a dezbaterii publice, locuitorii din Popești-Leordeni au venit cu mic, cu mare să convingă autoritățile locale și centrale să închidă groapa de gunoi de la Glina. Părinți cu copii mici, unii sugari, până la cei mai în vârstă au vorbit despre bolile cauzate de noxele provenite de la groapa de gunoi de la Glina, despre nerespectarea distanței dintre aceasta și case de minimum 1.000 de metri. Unii i-au amintit chiar și pe cei decedaţi în ultimii ani, invocând ca posibilă cauză contaminarea solului, a aerului și a pânzei freatice cu cianuri. În acest moment, oamenii se simt înșelați de autorități. În ultimii 10 ani, mulți dintre ei s-au mutat în Popești-Leordeni, unii și-au construit case noi în baza faptului că groapa trebuia închisă din 2007, conform contractului inițial. Dezvoltatorii imobiliari și-au făcut și ei treaba, construind cartiere rezidențiale, iar acum locuințele stau goale pentru că oamenii nu pot suporta emanațiile provenite de la groapa de gunoi.

Complicitate la vârf

Întrebat de Cotidianul dacă Ministerul Mediului a dat undă verde Agenției Naționale pentru Protecția Mediului Ilfov de a reautoriza groapa de la Glina, Adrian Pătrașcu, reprezentantul instituției, a evitat să dea un răspuns tranșant. Numai strigătele din sală care-i cereau un răspuns clar ”da sau nu” l-au determinat să ofere un răspuns care să nu-l pună rău nici cu șefii, nici cu localnicii. ”Agenția Națională pentru Protecția Mediului nu este sub autoritatea ministerului”, a spus Pătrașcu. Însă rolul Ministerului Mediului este afișat chiar pe site-ul instituției: ”Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) realizează politica naţională în domeniile mediului, gospodăririi apelor şi managementului silvic, îndeplinind rolul de autoritate de stat, de sinteză, coordonare şi control în aceste domenii, direct sau prin organisme tehnice specializate, autorităţi sau instituţii publice aflate în subordinea, coordonarea sau sub autoritatea ministerului. MMAP acţionează pentru a proteja mediul şi resursele naturale, pentru a garanta generaţiei actuale şi celor viitoare un mediu curat, în armonie cu dezvoltarea economică şi progresul social”. Așadar, fără „dezlegare de sus“, agenția nu ar fi putut acționa de capul ei. – mai multe pe Cotidianul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here