Acasă Politic Alte acorduri și documente de colaborare bilaterală între România și China

Alte acorduri și documente de colaborare bilaterală între România și China

DISTRIBUIȚI
Premierul Viorica Dancila conduce prima sedinta de guvern, luni, 29 ianuarie 2018, la Palatul Victoria din Bucuresti. ALEXANDRU DOBRE / MEDIAFAX FOTO

Prim-ministrul Guvernului României, Viorica Dăncilă, va participa, în perioada 11-12 aprilie 2019, la Summit-ul șefilor de guvern ai formatului cooperării 16+1 / Europa Centrală și de Est – R. P. Chineză, care se va desfășura la Dubrovnik, în R. Croația.

Prim-ministrul român va fi însoțit de o delegație oficială, din care fac parte viceprim-ministrul Viorel Ștefan, ministrul pentru mediul de afaceri, comerț și antreprenoriat, Ștefan-Radu Oprea, ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, și șeful Cancelariei Prim-ministrului României, Costin Mihalache.

Principalele momente al Summit-ului 16+1 sunt sesiunea plenară a șefilor de guvern din statele formatului de cooperare 16+1, Forumul Economic și Comercial 16+1 și reuniunile B2B, inaugurarea website-ului Mecanismului de Coordonare al IMM-urilor în formatul de cooperare 16+1, găzduit de Croația, Expoziția privind cooperarea în domeniul educației între statele din Europa Centrală și de Est și R. P. Chineză, dezvelirea Plăcii memoriale a Centrului de Parteneriat Global, fondat în cadrul Summit-ului 16+1 de la Sofia, din 7 iulie 2018, de către premierii R. Croația, R. P. Chineze și R. Bulgaria.

De asemenea, șeful Guvernului României va participa la ceremonia de semnare a unor acorduri și documente de colaborare bilaterală între România și R. P. Chineză:

  1. Memorandumul de înțelegere privind înființarea unui Grup de lucru la nivel de experți pentru promovarea comerțului nerestricționat între România și R. P. Chineză, între Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat din România și Ministerul Comerțului din R. P. Chineză;
  2. Protocolul sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor încheiat între Administrația Generală a Vămilor din R. P. Chineză și Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor din România privind exportul de miere de albine din România în R. P. Chineză.
  3. Acordul de cooperare între China Development Bank și Eximbank România privind garantarea creditelor.

Cu ocazia Summit-ului 16+1, va fi adoptat Dubrovnik Guidelines – Liniile Directoare Dubrovnik.

De asemenea, în marja Summit-ului 16+1, șeful Guvernului României va avea întrevederi bilaterale cu omologi din statele participante la acest format de cooperare.

Statele europene participante la formatul „16+1” sunt: Albania, Bosnia şi Herțegovina, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Macedonia de Nord, Muntenegru, Polonia, România, Slovacia, Slovenia, Serbia şi Ungaria. 11 dintre statele participante sunt şi membre ale UE.

De asemenea, la formatul de cooperare 16+1 participă, în calitate de observatori, Austria, Belarus, Grecia, Elveția, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Serviciul European de Acțiune Externă.

România a găzduit, la 26 noiembrie 2013, al doilea Summit 16+1. În pregătirea acestui eveniment, în luna octombrie 2013, la Bucureşti, a fost inaugurat mecanismul de întrunire periodică a coordonatorilor naționali și practica documentului final – „Linii directoare” – convenit prin consens.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here