Acasă Anchete ANCHETA PRIVIND MOȘIA NDRONACHE, APROAPE DE FINAL

ANCHETA PRIVIND MOȘIA NDRONACHE, APROAPE DE FINAL

DISTRIBUIȚI

foto 1 material 1Se apropie vertiginos de intrarea în linie finală a anchetei privind acuzele de ”șmenuire” a Moșiei Andronache, scrie Enational.ro. Moșie care nu a ajuns însă în proprietatea urmașilor legitimi ai marelui boier Niculescu Andronache, deși aceștia s-au zbătut ani de zile să li se restituie drepturile, ci în posesia unor apropiați ai unui controversat latifundiar care și-a creat imperiul financiar din afacerile cu terenuri din preajma Capitalei. Iar în ițele acestui dosar apar atât numele a doi foști prefecți de Ilfov, dar mai ales cel al actualului primar al orașului Voluntari, Florentin Pandele.

Așadar, potrivit sursei citate, de ani de zile, moștenitorii moșierului Niculescu Andronache se luptă atât cu Prefectura Ilfov, cât și cu Primăria Voluntari pentru restituirea a 46 de hectare de teren, care nu a fost luat niciodată de comuniști, ci doar dat, cu acte, în ”folosință provizorie”. Numai că acum se fac ample verificări privind acuzele aduse de moștenitori cu privire la faptul că Primăria Voluntari ar fi împărțit moșia după cum ar fi considerat primarul Florentin Pandele, oferind terenuri altor persoane decât celor îndreptățite prin actele originale de proprietate. Mai mult chiar, după ce Prefectura Ilfov și Primăria Voluntari le-au radat celor patru urmași dreptul de proprietate, conducătorii celor două instituții ar fi anulat fără prea multe explicații și titlurile de proprietate. Iar pe moștenitori, în încercarea de a mai drege bucusuiocul, i-a împroprietărit, pe propria lor răspundere, cu un teren deținut de Institutul de Cercetări și Amenăjari Silvice București, instituție care era însă exceptată de la retrocedare.

Cu toate că, încă din secolul al XIX-lea, moșia Andronache se întindea de la nord de Mânăstirea Plumbuita până aproape de comuna Afumati, cuprinzând și cartierul, pădurea și șoseaua Andronache și chiar dacă autoritățile comuniste nu au reușit să naționalizeze moșia, pentru a o pune la adăpost, moștenitorii au acceptat, la 30 octombrie 1952, să dea cele 46 de hectare de teren ”în folosință provizorie” fermei de stat ”Roșia”.

După Revoluție, conform Legii nr. 18/1991, moștenitorii au primit zece hectare din proprietatea lor, din care 0,5 ha au fost date fizic de Voluntari, iar 9,5 ha au rămas la IAS Mogoșoaia, unde proprietarii au și rămas acționari până în 1997. Ulterior, s-a solicitat Primăriei Sectorului 2 retrocedarea restului de 36 de hectare, însă nu s-a primit niciun răspuns. De-abia după ce au mers în instanță, moștenitorii au aflat că terenul fusese transferat de la Primăria Sectorului 2 către Primăria Voluntari. Iar expertiza efectuată a stabilit, în raportul din 3 martie 2005, că suprafața revendicată este într-adevăr administrată de Primăria Voluntari, că nu a mai fost cultivată și, totodată, că nu există construcții pe ea.

 

”Chichițele” birocratice continuă

Solicitarea depusă pe 25 august 2005 la Primăria Voluntari de moștenitori a fost urmată de recunoașterea dreptului de proprietate pentru aceștia. Însă pentru că terenul fusese deja atribuit altor persoane, Florentin Pandele le-ar fi propus proprietarilor despăgubiri la Fondul ”Proprietatea”, pe care aceștia le-au refuzat. În schimb, pe terenul revendicat a apărut un mini-cartier de vile cochete, în timp ce strada de acces a fost asfaltată chiar de Primăria Voluntari.

Iar sarabanda ”chichițelor” birocratice puse în calea retrocedării pare să continue la nesfârșit, în timp ce ”hălci” din terenurile de la IAS Mogoșoaia  intrau, rând pe rând, în posesia unor persoane cunsocute drept apropiate unei actuale rude prin alianță cu primarul Pandele. Oricum, deși se stia de cererea de revendicare a mostenitorilor, Primăria Voluntari emitea totuși, în 2006, un alt titlu de proprietate, pentru șase persoane.

Însă actul care va cântări mult pentru anchetatori este cel prin care Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară transmitea că există o cerere de revendicare înregistrată sub nr.2631/26.04.2006, depusă de moștenitori. Cei care îl acuză acum pe primarul Pandele că nu a ținut cont de aceste documente și a emis totuși titluri de proprietate pentru alte persoane.

Iar un caz practic tras la indigo este si cel al moștenitorilor lui Petre Dalmaceanu, care s-au trezit, la rândul lor, că li s-a restituit dreptul de proprietate tot pe amplasamentul Institutului de Cercetări și Amenajări Silvice București, deși institutul nu putea retroceda nici măcar un metru pătrat de teren, fiind o instituție de cercetare exceptată de la retrocedare. Iata însă că acum când, după cazul moșiei Băneasa, structurile informative și procurorii par gata să aplice noi lovituri de grație mafiei samsarilor de restituiri, una care a dat nenumarăte ”tunuri” în Capitală și în împrejurimi, se anunță alte anchete spectaculoase.

Așadar, moșia familiei Niculescu-Andronache se întindea, în secolul al XIX-lea, de la nord de Mânăstirea Plumbuita până aproape de comuna Afumați. Astăzi avem un cartier care se numește ”Andronache”, pădurea Andronache, care ajunge până la marginea orașului Voluntari, și o șosea cu același nume. Primele acte ale moșiei datează din 1872, eliberate de Tribunalul Ilfov, Sector II Civil și din 1894, eliberate de aceeași instanță. Actele au fost păstrate de actualii urmași ai familiei de boieri în stare bună și se prezintă în forma unor planuri cadastrale vizate de instanța judecătorească.

Așteptăm un punct de vedere, privind acest aspect, din partea Primăriei Voluntari. – VLAD CRISTEA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here