Acasă Economie ANRE, una zice, alta face

ANRE, una zice, alta face

DISTRIBUIȚI

ANRE propune creșterea tarifelor de transport și distribuție pentru Transelectrica și pentru principalele companii de distribuție, cu majorări care ajung până la 15 la sută pe megawat-oră

Ordinul pus în dezbatere de Agenția de Reglementare în Domeniul Energiei propune o creștere a tarifelor medii pentru transportul și distribuția energiei electrice. Astfel, Transelectrica ar majora tariful de transport cu 15 la sută, iar tariful de distribuție la companiile din domeniu urmează să crească în medie cu 10 la sută.

Aceste majorări vor afecta facturile consumatorilor doar de la 1 aprilie. Până atunci, clienții casnici beneficiază de plafonarea prețurilor la energie, iar clienții noncasnici mici sunt scutiți de plata tarifelor de rețea.

Consumatorii spun că-i îngrijorează facturile pe care le vor primi după perioada plafonării.

Cu aceste scumpiri, ANRE a revenit asupra deciziei de la începutul lunii, când anunțase că tarifele nu vor crește în timpul iernii. Autoritățile fac astfel de ajustări de tarife pentru energia electrică în fiecare an la 1 ianuarie, dar ele nu sunt de fiecare dată creșteri.

Una dintre cauzele majorării tarifului la transport, potrivit ANRE, este creșterea costurilor pentru achiziția electricității necesare funcționării Transelectrica, în urma majorării prețului pe piața energiei electrice. Alte cauze ale majorării propuse sunt costurile cu investițiile și mentenanța.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here