Acasă Cultura ”Anul Avram Iancu”, marcat de filatelia românească

”Anul Avram Iancu”, marcat de filatelia românească

DISTRIBUIȚI

Cu sprijinul documentar al Bibliotecii Academiei Române, Muzeului Național de Istorie a României, Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia și Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva, Romfilatelia introduce în circulație emisiunea aniversară ”Avram Iancu, 200 de ani de la naștere”.

Alcătuită dintr-o marcă poștală și o coliță dantelată, cu valori nominale de 13 lei și, respectiv, 33 lei, marchează cele două secole de la nașterea revoluționarului.

Desenul reprodus pe marca poștală a emisiunii reprezintă chipul lui Avram Iancu, într-o concepție aparținând lui Octavian Beu. În grafica coliței, alături de portretul, reprodus după o pictură a lui Mișu Popp, marca poștală asociază imaginea casei memoriale „Avram Iancu” cu un portret reprodus după o litografie a lui Ion Costande.

Avram Iancu se individualizează în istoria Transilvaniei. La numai 24 de ani devenise, în acceptul unanim al ardelenilor, „Craiul munților”. Cu el dialogau intelectuali precum Simion Bărnuțiu, Gheorghe Barițiu sau Alexandru Papiu Laurian, care își făceau cunoscută speranța: „Acest tânăr va duce națiunea mai departe”.

După ce satele din Munții Apuseni au fost atacate, Avram Iancu a intervenit și a reușit ca din toamna anului 1848, până în anul 1849, să facă din ținutul Munților Apuseni o „Țară Românească”. A organizat o rezistență împotriva atacurilor maghiare, însă după intervenția trupelor austriece și țariste a fost nevoit să cedeze.

Dezamăgit, s-a retras în liniștea munților ca un rătăcitor prin lume. Și-a găsit obștescul sfârșit la Baia de Criș. A fost înmormântat cu funeralii naționale la 13 septembrie 1872 în Panteonul Moților de la Țebea, lângă „Gorunul lui Horea”. Sute de moți au sosit călări, din Vidra de Sus (locul unde Avram Iancu văzuse lumina zilei), încă din data de 11 septembrie pentru a-l priveghea. Publicația Telegraful român prezenta textul: „Viața lui în totalitatea ei va rămâne o oglindă sinceră a vieții noastre naționale”.

„Numele lui Avram Iancu a devenit în curând un simbol puternic al libertății naționale, încât declararea sa oficială drept Erou al Națiunii Române, în 17 noiembrie 2016, a reprezentat doar validarea unui adevăr incontestabil” spune Preafericirea Sa, Patriarhul Daniel.

Ca semn de omagiu și prețuire, în 2023 Parlamentul României a adoptat legea prin care se instituie anul 2024 ca „Anul Avram Iancu”.

2 COMENTARII

  1. […] Cu sprijinul documentar al Bibliotecii Academiei Române, Muzeului Național de Istorie a României, Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia și Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva, Romfilatelia introduce în circulație emisiunea aniversară ”Avram Iancu, 200 de ani de la naștere”. Alcătuită dintr-o marcă poștală și o coliță dantelată, cu valori nominale de 13 lei […] Citeste mai mult […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here