Acasă Anchete APA DIN COMUNA BERCENI, MAI OTRĂVITOARE DECÂT ÎN URMĂ CU DOUĂ SĂPTĂMÂNI

APA DIN COMUNA BERCENI, MAI OTRĂVITOARE DECÂT ÎN URMĂ CU DOUĂ SĂPTĂMÂNI

DISTRIBUIȚI

 

O nouă serie de analize efectuate de autorităţile sanitare din Ilfov arată că în comuna Berceni apa care curge la robinet este mai otrăvitoare decât în urmă cu două săptămâni când s-a descoperit că în 12 localităţi din judeţ apa nu era potabilă, scrie Adevarul.

După cum se cunoaște, la mijlocul lunii aprilie, la analize, s-au găsit în apa de la robinet cantităţi care depăşeau limitele admise de amoniu, nitraţi, mangan sau aluminiu. Unele dintre administraţiile locale au luat măsuri, iar apa a revenit la parametri normali, însă în comuna Berceni se pare că nu a făcut nimeni nimic pentru a rezolva problema.

”Cele mai recente bulentine de analiză a apei prelevate de operatorul SC Euro Apavol SA din sistemul centralizat de alimentare cu apa a locuitorilor din comuna Berceni evidenţiază neconformităţi după cum urmează: număr colonii la 36 de grade Celsius (la cişmea str. Domniţa Bălaşa, str. Înfăţişării, sursa F1 ieşire bazin); amoniu; nitriţi, mangan. Prin urmare, calitatea apei furnizate în această localitate nu este corespunzătoare, nefiind potabilă şi nu poate fi folosită de populaţie pentru băut. prepararea hranei şi alte scopuri casnice”, se arată într-o nouă sesizare a Direcţiei de Sănătate Publică a Judeţului Ilfov. 

Prin acelaşi document i se cere primarului să informeze imediat populaţia în legătură cu ”calitatea apei în vederea restricţionării utilizării apei în scop potabil”, dar şi să ”asigure imediat apa potabilă pentru colectivităţile de elevi din şcoli (dozatoare de apă)”.

Totodată, medicii cer Societăţii Euro Apavol să dezinfecteze sursele de apă, să monteze o staţie de tratare a apei ”în vederea reducerii valorilor amoniului, nitriţilor şi manganului”, dar şi să golească şi să cureţe ”manual cu peria” bazinul de înmagazinare a apei.

Ce se întâmplă dacă bem apă nepotabilă

Cele mai frecvente probleme de sănătate care pot apărea din cauza apei, îmbuteliată sau depozitată necorespunzător, sunt cele intenstinale. E.coli şi salmonella pot fi transportate și pot cauza probleme majore de sănătate în cazul copiilor sau în cazul bătrânilor cu imunitatea scăzută.

În ceea ce-i priveşte pe adulţii sănătoşi, aceştia pot acuza enterocolite.

În apă se pot adăposti foarte multe bacterii. Printre acestea se găsesc şi bacterii banale, fără influenţă asupra organismului, dar şi bacili coli, care care în proporţie mai mare indică contaminarea apei cu ape de la canalizare. Bacteriile saprofite dau indicaţii asupra contaminării cu dejecţii animale şi semnalează bacilul febrei tifoide în timp ce bacteriile patogene produc îmbolnăvirea organismului.  Tocmai din acest motiv apa trebuie verificată în permanenţă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here