Acasă Economie APA GEOTERMALĂ DE LA BALOTEȘTI VALORIFICATĂ CU BANI EUROPENI

APA GEOTERMALĂ DE LA BALOTEȘTI VALORIFICATĂ CU BANI EUROPENI

DISTRIBUIȚI

rondineLa 21 mai 2014, în cadrul ședinței extraordinare, Consiliul Județean Ilfov a aprobat cooperarea cu SRI – UM Spitalul ”Prof. Dr. Agrippa Ionescu” din Balotești în vederea accesării Programului RO06 – Energie Regenerabilă RONDINE, Mecanismul Financiar SEE 2009 – 2014 prin depunerea proiectului ”Valorificarea resurselor de apă geotermală din perimetrul Balotești pentru producerea de energie termică”. Beneficiarul va fi Spitalul Clinic de Urgență ”Prof. Dr. Agrippa Ionescu”.

La 13 mai curent, Guvernul a aprobat transmiterea unui imobil din domeniul public al statului și din administrarea SRI în domeniul public al județului Ilfov și în administrarea CJ Ilfov.

Valoarea investiției este de 7,86 milioane de lei. CJ Ilfov va contribui cu 857.063 lei cheltuieli eligibile și cu 1,16 milioane lei cheltuieli neeligibile, proiectul fiind garantat în condițiile ghidului solicitantului. Responsabil de proiect este Remus Trandafir, șeful Biroului de Cooperare Internă și Internațională a Direcției Absorbție Fonduri Interne și Internaționale a CJ Ilfov, iar președintele Marian Petrache va reprezenta UAT Ilfov în relația cu operatorul de program, urmând să semneze orice document necesar bunei desfășurări a proiectului în cauză.

Protocolul dintre cele două instituții se va încheia în termen de cinci ani după data de finalizare a proiectului. CJ Ilfov, printre altele, va asigura buna desfășurare a licitațiilor, managementul financiar, în timp ce SRI va asigura traseul de conducte îngropate aferente circuitului tur-retur de agent termic pentru încălzire și circuit de apă menajeră, va asigura alimentarea cu apă rece pentru prepararea celei calde, va asigura alimentarea cu energie electrică a gospodăriei de apă geotermală din stația electrică existentă și va prelua apa uzată menajer și cea rezultată din spălări de la gospodăria de apă geotermală în rețeaua de canalizare existentă și apoi în stația de epurare.

Ulterior implementării proiectului, SRI va suporta costurile aferente capacității de producere a energiei termice.

În incinta spitalului de la Balotești, administrat de SRI, este amplasat un foraj de apă geotermală, studiile efectuate în perioada reabilitării unității sanitare reliefând viabilitatea forajului și potențialul termic și calitățile curative ale apei geotermale. Ghidul solicitanților a fost publicat la 20 martie a.c., fiind totodată deschisă sesiunea de depunere a dosarelor de finanțare, cu termen 20 mai.

Nu în ultimul rând trebuie precizat faptul că Strategia de Dezvoltare a Județului Ilfov ”Orizont 2020” are ca obiectiv creșterea calității vieții pentru rezidenții județului, iar scopul acestui proiect îl constituie promovarea și realizarea unei investiții de producere a energiei prin metode neconvenționale, nepoluante și totodată de creare a unui microclimat funcțional pentru Spitalul ”Agrippa Ionescu” din Balotești, care deservește și populația din zonă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here