Acasă Politic Apel la diaspora: România are nevoie de voi ca să poată prezida...

Apel la diaspora: România are nevoie de voi ca să poată prezida Uniunea Europeană!

DISTRIBUIȚI

Andra-Lucia Martinescuwww.RomaniaCurata.ro

La 12 ani de la intrarea în Uniunea Europeană, România va deține Președinția Consiliului Uniunii Europene, prima oportunitate de a juca un rol important în procesul decizional european.

Scopul acestei analize vizează consolidarea poziției României în spațiul european prin mult așteptata Președinție a Consiliului Uniunii Europene din 2019. Având ca punct de plecare o evaluare comparativă a experiențelor altor state-membre, propunem o serie de măsuri inovatoare prin care România să își poată maximiza influența pe plan extern.

Diaspora României și prin ea, expertiza și capitalul social obținut în străinătate, reprezintă un avantaj ce trebuie valorificat din plin. Astfel, o rețea informală alcătuita din experți români, studenți, cadre universitare sau profesioniști din varii domenii poate comunica prioritățile României publicului străin, susținând și avansând efectiv obiectivele strategice și de politică externă.

În concluzie, implicarea diasporei în formularea priorităților naționale și în procesul de elaborare a Președinței UE prezinta o serie de avantaje:

– România își va putea comunica prioritățile și interesele naționale printr-o rețea informală de ambasadori de țară.

– Propunerea este inovatoare, foarte puține state membre au reușit să includă diaspora în procesul de pregătire sau implementare a Președinției UE.

– Va spori nivelul de pregătire a României prin strategii inovatoare de recrutare și resurse umane.

– În ceea ce privește mesajul transmis, dar și imaginea, această inițiativă demonstrează angajamentul României de a promova integrarea și coeziunea europeană, prin implicarea de facto a societății civile și a diasporei.

– De asemenea, prin mobilizarea și integrarea diasporei în procesul decizional se vor putea contracara argumentele privind exodul de expertiză sau profesioniști, creându-se astfel un canal pentru reintegrarea acestor remitențe sociale în fibra instituțională.

– Se va putea spori nivelul de încredere atât în țară, cât și în străinătate, prin reprezentativitate, participare și transparență, toate atribute ale unei bune guvernări.

– O expertiză extinsă și variată va putea contracara potențiale provocări, riscuri și amenințări, printr-un sistem eficient de analiză și management de criză.

– Această inițiativă va conferi mandatului României expunere, vizibilitate și legitimitate, cu impact pe termen lung. România poate asigura continuitatea proiectelor și a obiectivelor de politică externă prin menținerea acestei rețele transnaționale de expertiză drept un activ strategic pe termen mediu și lung.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here