Acasă Editorial ATENȚIE LA RUS!

ATENȚIE LA RUS!

DISTRIBUIȚI

În timp ce scena politică centrală e dominată de candidatura la Președinție a lui Victor Ponta și de reașezările din PNL și PDL, bătălia în interiorul principalului partid de guvernământ se întețește. Odată cu revenirea lui Ioan Rus și a altor membri ai așa-numitului ”grup de la Cluj” în guvern, în PSD încep să se ascută săbiile. Asta pentru că din ce în ce mai mult socialiștii sunt convinși că Ponta va fi exilat la Cotroceni.

Într-o primă variantă de scenariu, Ioan Rus are toate șansele, din 2015, să fie și lider al PSD și prim-ministru în cazul în care Victor Ponta devine președinte al țării, ardeleanul fiind considerat omul cu cea mai mare capacitate de organizare, de mobilizare și un foarte bun cunoscător al ”serviciilor”. Un fel de Blaga al PSD. În ciuda dorințelor arzătoare ale lui Liviu Dragnea și Dan Șova, care și ei visează, mai tainic sau mai pe față, să ajungă șefi peste ditamai partidul și peste baronii locali, destui apropiați ai lui Ponta par să îl prefere pe Rus. Cel puțin deocamdată.

Scriam recent că Șova se vrea prim-ministru, mai ales că îl leagă multe (prietenii și afaceri) de Ponta, numai că alți ”grei” ai partidului, cum ar fi Liviu Dragnea, spre exemplu, s-au cam săturat să stea pe locul copilotului. Și Șova și Dragnea vor avea propriile argumente pentru a revendica poziția de lider al partidului, unul din poziția de purtător de cuvânt (și vechi tovarăș de afaceri), celălalt din poziția de șef de campanie (deci eminență cenușie a campaniei).

Ceea ce pare pare să le scape din vedere este prezența lui Rus la Transporturi, unde cine știe peste ce bombe amorsate ar putea da.

Într-o a doua variantă de scenariu există voci care susțin că Șova are șansa lui de a prelua partidul nu numai că este un om foarte apropiat de Ponta, dar și pentru că premierul, odată urcat la Cotroceni, va putea ușor controla și partidul și guvernul, ceea ce ar fi mult mai greu cu un Dragnea la comanda partidului. Pe de altă parte, Dragnea este preferat de unii dintre baronii partidului, din rândul cărora se consideră că provine, și care l-ar prefera la conducere pentru că ar avea cu cine negocia.

În tot acest hățiș de interese (mai mult economice) nu pare de neglijat nici o alianță între Șova și Rus, ceea ce ar putea rezolva mai multe probleme: Ponta președinte, Rus premier, Șova șef al PSD, iar Dragnea… simplu ministru și președinte de organizație județeană.

mana_care_scrieCătălin DRAGOMIR

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here