Acasă Economie Autoritățile de mediu pun în pericol România și sănătatea noastră

Autoritățile de mediu pun în pericol România și sănătatea noastră

DISTRIBUIȚI

Consiliul Județean Ilfov a organizat, la 24 iulie, la Hotel Intercontinental, o consultare cu privire la calitatea aerului și despre impactul poluării atmosferice asupra stării de sănătate a oamenilor.

Autoritățile de mediu pun în pericol România și sănătatea noastră prin nerespectarea angajamentelor europene legate de calitatea aerului și a mediului. Poluarea atmosferică reprezintă un risc important pentru sănătatea publică, provocând mai mult de 25.000 de decese premature pe an, în România. Este avertismentul Comisiei Europene, transmis la 14 iunie 2017, odată cu scrisoarea de punere în întârziere în legătură cu deficiențele semnificative în ceea ce privește monitorizarea poluării aerului. Scrisoarea de notificare reprezintă deschiderea formală a procedurii de infringement.

Conform Legii 104/2011 privind calitatea aerului înconjurător și HG 257/2015 privind aprobarea Metodologiei de elaborare a planurilor de calitate a aerului, a planurilor de acțiune pe termen scurt și a planurilor de menținere a calității aerului, CJ Ilfov are obligația de a realiza și de a supune dezbaterii publice Planul de menținere a calității aerului pentru Județul Ilfov. Propunerea poate fi citită aici www.cjilfov.roși http://apmif.anpm.ro.

La eveniment, alături de autoritățile din Ilfov au participat reprezentanți ai societății civile, specialiști în probleme de mediu și reprezentanți ai autorităților de mediu.

Potrivit CJ Ilfov, Planul de menținere a calității aerului pentru judetul Ilfov prevede o serie de măsuri. Printre acestea se numără creșterea mobilitatii durabile prin reabilitare/ modernizare/ extindere infrastructură de transport și infrastructuri conexe, transport public – îmbunatățirea calității, înnoirea parcului auto cu autovehicule cu emisii reduse, eficientizarea energetică și reducerea consumului de combustibili prin reabilitare termică a clădirilor. Nu în ultimul rând, Planul se referă la modernizarea instalațiilor de încălzire, eficientizarea energetică prin extinderea rețelelor de distribuție de gaze naturale.

 Groapa de gunoi de la Vidra nu trebuie să primească autorizație pentru următorii zece ani

Suntem în zona de infringement în ceea ce privește calitatea aerului. Pentru guvernele României, indiferent care au fost ele, asigurarea calității aerului nu a fost o prioritate, desi, conform Legii 104/2011, monitorizarea calității aerului reprezintă un obiectiv de interes public național aflat în administrarea autorității publice centrale pentru protecția mediului, a atenționat Marian Petrache, președintele CJ Ilfov, menționând că nu există nici acum un sistem de monitorizare și măsurare a calității aerului care să permită realizarea unui plan de acțiune corespunzător.

Petrache a subliniat că nu mai trebuie să existe gropi de gunoi în județ. Pentru ca Bucureștiul este singurul oraș din România care poate să atragă bani europeni pentru un incinerator, ”trebuie să lucăam împreună să atragem acești bani pentru a face acest incinerator, care, din punctul meu de vedere, va rezolva problema în aceste zone”, a declarat Petrache. El a amintit că firmele care administrează gropile de gunoi au anumite angajamente asumate de închiderea lor.

Referitor la groapa de gunoi de la Vidra, Petrache a spus că nu dorește prelungirea autorizației de funcționare a acesteia pe zece ani, așa cum s-a întâmplat cu cea de la Chiajna – Rudeni. ”Vrem să se prelungească până ce noi avem strategia pe acest domeniu”, a spus șeful CJ Ilfov.

Fostul ministru al Apelor si Padurilor Lucia Varga, consilier al președintelui CJ Ilfov, a precizat că autoritățile ilfovene sunt în discuții avansate cu Bucureștiul, astfel încât eliminarea deșeurilor din Ilfov să se facă, după anul 2020, în instalația pe care Capitala intenționează să o construiască pe fonduri europene. Foto: Kanal D

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here