Acasă Economie Banca Mondială anunță inflație și șomaj încă doi ani

Banca Mondială anunță inflație și șomaj încă doi ani

DISTRIBUIȚI

Șocul global asupra prețurilor la alimente și combustibili legate de conflictul dintre Rusia și Ucraina va dura cel puțin până la sfârșitul anului 2024 și va crește riscul de stagflație, arată Banca Mondială în cel mai recent raport privind perspectivele pieței produselor de bază.

În prima sa analiză cuprinzătoare a impactului războiului asupra piețelor de mărfuri, Banca Mondială susține că lumea se confruntă cu cel mai mare șoc al prețurilor la mărfuri din anii 1970 încoace, notează Reuters.

Acesta este agravat de restricțiile în comerțul cu alimente, combustibil și îngrășăminte care exacerbează presiunile inflaționiste deja ridicate din întreaga lume.

„Factorii de decizie politică ar trebui să profite de orice oportunitate pentru a spori creșterea economică la nivel național și să evite acțiunile care aduc prejudicii economiei mondiale”, a declarat Indermit Gill, vicepreședinte al Băncii Mondiale pentru creștere echitabilă, finanțe și instituții.

Rusia este cel mai mare exportator de gaze naturale și de îngrășăminte din lume și al doilea exportator de țiței. Împreună cu Ucraina, aceasta reprezintă aproape o treime din exporturile mondiale de grâu, 19% din exporturile de porumb și 80% din exporturile de ulei de floarea-soarelui.

Producția și exporturile acestor produse și ale altora de bază au fost întrerupte de la invazia Rusiei în Ucraina din 24 februarie.

Ca urmare, Banca Mondială se așteaptă ca prețurile la energie să crească cu peste 50% în 2022, înainte de a se relaxa în 2023 și 2024, în timp ce prețurile non-energetice, inclusiv cele din agricultură și metale, sunt estimate să crească cu aproape 20% în 2022, înainte de a se tempera.

Prețurile materiilor prime se vor reduce doar ușor și vor rămâne mult peste cea mai recentă medie pe cinci ani pe termen mediu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here