Acasă Economie BISERICA SFÂNTUL NICOLAE DIN CLINCENI, REABILITATĂ CU AJUTORUL PRIMĂRIEI

BISERICA SFÂNTUL NICOLAE DIN CLINCENI, REABILITATĂ CU AJUTORUL PRIMĂRIEI

DISTRIBUIȚI

La Clinceni, primarul Adrian Budeanu și reprezentanții Consiliului Local nu au uitat de rolul Bisericii în viața localnicilor creștini și de importanța relației cu Dumnezeu creată prin intermediul acestei instituții. Așa se face că, recent,  au început lucrările de reabilitare, modernizare şi extindere a bisericii din parohia Sfântul Nicolae a satului Clinceni. De fapt, este vorba, după cum susțin localnicii, de o reconstrucție a acesui lăcaș întrucât va fi turnată o nouă fundație, stâlpii de rezistență vor fi din beton armat, acoperisul va avea structură din lemn peste care va fi montată tablă argintie, iar în spatele clădirii construcția se va extinde cu aproximativ 50 de metri pătrați.

Proiectul, în valoare de 480.000 de lei, este susţinut şi finanţat, integral, din bugetul Consiliului Local al comunei Clinceni. De precizat că picturile interioare vor fi executate de localnici. Noua biserică va fi gata în vara anului 2015

Potrivit site-ului crestinortodox.ro, biserica cu hramul ”Sfântul Ierarh Nicolae” a fost zidită în 1680, în timpul lui Șerban Cantacuzino, de Ramadan Paleologu, pe actualul amplasament. Documentele legate de această biserică sunt puține, dar se știe că printre preoții care au slujit aici s-a numărat Mitropolitul Partenie Clinceni, născut la 10 octombrie 1847, în această localitate, primind din botez numele de Petru Stancu, tatăl său fiind preot în sat. Acesta a făcut studii la Seminarul Central din București între anii 1861 și 1868, la Facultatea de Litere din București între anii 1870 – 1872, și apoi la Facultatea de Teologie a Universității din Atena între 1873 – 1877, mai târziu fiindu-i conferit titlul de Doctor Honoris Causa al acestei universități. În 1868 el a fost hirotonit diacon. În 1877 s-a călugărit, fiind hirotonit ieromonah, pentru ca apoi, în anul 1878, să fie hirotesit protosinghel și arhimandrit, slujind ca superior al capelei ortodoxe române din Leipzig și al celei din Paris. Pentru toată contribuția sa a fost hirotonit arhiereu cu titlul de „Bârlădeanul” la 12 februarie 1886, iar apoi, la 10 decembrie 1886 a fost ales episcop al Dunării de Jos. La 8 februarie 1902 a fost numit mitropolit al Moldovei și Sucevei și instalat la 24 februarie 1902, retrăgându-se din acest scaun la 31 decembrie 1908. Mitropolitul Partenie Clinceni a trecut la cele veșnice la 9 ianuarie 1910, în București. Cu siguranță acesta este cel mai de seamă reprezentant al bisericii din parohia Clinceni.

Lângă biserică s-a înălțat un monument în cinstea eroilor căzuți în Primul Război Mondial. Între anii 1974 – 1976 a fost refăcut și i-a fost adăugată o placă comemorativa și cu eroii căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial.

În 1968 s-a refăcut zidul de împrejmuire al bisericii și s-a mutat poarta dinspre partea de răsărit spre partea de miază-zi. Ulterior aceasta a fost refăcută în anul 2006. În anul 1969, vechea clopotniță din lemn a fost dărâmată și s-a construit alta din fier care adăpostește și în prezent clopotele bisericii. În urma cutremurului din 4 martie 1977 a fost afectată și structura bisericii, fapt ce a dus la restaurarea ei. Acest lucru a fost destul de anevoios întrucât biserica era declarată monument istoric, iar pentru renovarea ei trebuia o aprobare specială de la Departamentul monumentelor istorice. Datorită unor intervenții, biserica a fost scoasă din rândul monumentelor istorice, fiind păstrată numai catapeteasma ca monument istoric. Consolidarea ei a fost făcută de meșterul Alexandru Vlad. După consolidare, în anul 1982, a fost refăcută și pictura de Mircea Chelsoi, care a pictat și noul pridvor al bisericii. Pictura s-a realizat în frescă, în timpul Patriarhului Iustin Moisescu, protoiereu fiind părintele Marin Ungureanu, cu cheltuiala întregii parohii. De asemenea, în 1983, a fost refăcut acoperisul, fiind schimbată astereala, și acoperit cu tablă. În anul 2000 s-au construit în incinta bisericii o trapeză, un lumânărar exterior și un birou. În anul 2002 a fost restaurată pictura bisericii și a fost pictată și trapeza. În urma terminării lucrărilor de reparații, ”ca urmare a raportului 678/2002 al Protoieriei Ilfov și potrivit înaltei rezoluții a Prea Fericitului Părinte Patriarh Teoctis de pe temei 12347/2002 s-a aprobat sfințirea bisericii parohiei Clinceni, Protoieria Ilfov, pe data de 6 decembrie 2002”. La oficierea slujbei religioase a participat PF Teoctist, iar pentru merite deosebite, părintelui Gheorghe C. Gheorghe, i s-a acordat rangul de „Iconom Stravofor. În anul 2007 a fost înălțată și restaurată catapeteasma, lucrată în stil brâncovenesc, care datează din 1694, din timpul lui Constantin Brâncoveanu. De asemenea, datorită purtării de grija a Prea Cucernicului Părinte Paroh Gheorghe C. Gheorghe s-au adus și moaștele Sfântului Ierarh Nicolae de la Biserica ”Sfântul Gheorghe” din București, spre a fi ocrotitor și rugător al credincioșilor parohiei Clinceni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here