Acasă Politic Bogdan Aurescu a participat ca invitat special în cadrul reuniunii anuale a...

Bogdan Aurescu a participat ca invitat special în cadrul reuniunii anuale a ambasadorilor Republicii Moldova

DISTRIBUIȚI

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a transmis, în calitate de invitat special al ministrului afacerilor externe și integrării europene al Republicii Moldova, Nicu Popescu, un mesaj în cadrul Reuniunii Anuale a ambasadorilor Republicii Moldova, care s-a desfășurat în perioada 18-19 august 2022.

În mesajul său, ministrul Bogdan Aurescu a transmis sprijinul deplin și multidimensional al României pentru Republica Moldova și pentru cetățenii R. Moldova, în special pentru reformele necesare în vederea aderării la Uniunea Europeană, precum și în vederea depășirii provocărilor cu care țara se confruntă ca urmare a impactului agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.

Șeful diplomației române a felicitat autoritățile și diplomații din R. Moldova pentru demersurile vizând obiectivele de integrare europeană a Republicii Moldova și pentru reușita istorică de a obține statutul de stat candidat pentru aderarea la UE, precum și pentru eforturile de consolidare a rezilienței, de gestionare a provocărilor și dificultăților curente și de reformă de ansamblu a statului. A evidențiat că România sprijină în totalitate aceste acțiuni, în special integrarea în familia europeană, care reprezintă un obiectiv strategic de politică externă și pentru România. În context, a punctat sprijinul consecvent și îndelungat al țării noastre, atât la nivel european, cât și în interacțiunile bilaterale, pentru integrarea în Uniunea Europeană a statului vecin, asigurând că România va fi în continuare un partener foarte activ și dedicat acestui obiectiv comun.

Totodată, ministrul român a reamintit sprijinul multidimensional oferit de România statului vecin, inclusiv prin lansarea, alături de miniștrii de externe german și francez, la 5 aprilie 2022, a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova (https://www.mae.ro/node/58320, https://www.mae.ro/node/58332). De asemenea, Bogdan Aurescu a evidențiat rezultatele Conferinței ministeriale a Platformei pentru Republica Moldova pe care a găzduit-o la București, la 15 iulie 2022, care a avut rezultate foarte bune și a marcat transformarea Platformei de Sprijin într-un instrument interguvernamental solid, menit să ajute Republica Moldova în a face față provocărilor curente și viitoare, precum și crearea, în marja acestui mecanism, a celui de-al șaselea grup de lucru tematic dedicat reformei administrației publice și administrării finanțelor publice, o zonă prioritară de reformă pentru Republica Moldova, inclusiv în planul agendei europene (https://www.mae.ro/node/59208).

Ministrul Bogdan Aurescu a salutat, totodată, dinamica excelentă a dialogului și cooperării între România și Republica Moldova, la toate nivelurile în ultimul an. A amintit, în context, rezultatele consultărilor la nivel de Președinte, Premier, precum și cele care au urmat Ședinței comune a Guvernelor României și Republicii Moldova (de la 11 februarie) și Ședinței comune a celor două Legislative (din 18 iunie a.c.), desfășurate la Chișinău. Ministrul român a evidențiat astfel că discuțiile aplicate la nivel înalt au generat soluții de substanță, transpuse în practică printr-un dialog intens, permanent, la nivelul tuturor structurilor guvernamentale.

De asemenea, demnitarul român a amintit agenda de cooperare cuprinzătoare și ambițioasă în plan sectorial, asumată prin Foaia de parcurs privind domeniile prioritare de cooperare România-Republica Moldova, pe care a semnat-o la București, la 23 noiembrie 2021, împreună cu omologul său (https://www.mae.ro/node/57203).

Ministrul Bogdan Aurescu a evidențiat, în mesajul adresat diplomaților din R. Moldova, și atenția specială acordată de România implementării proiectelor strategice bilaterale, mai ales interconectările din domeniul energiei, transporturilor și infrastructurii. A precizat, totodată, că implementarea Acordului privind asistența financiară nerambursabilă în valoare de 100 milioane de euro, care a intrat în vigoare la 12 mai, a fost demarată prin patru proiecte ample primite recent de la autoritățile R. Moldova (vizând investiții în infrastructura de apă și canalizare, în achiziția de autobuze școlare, în dotarea de laboratoare școlare, precum și în domeniul mass-media). A menționat totodată sprijinul bugetar direct din partea României de 10 milioane de euro, anunțat în cadrul Platformei de Sprijin, menit să sprijine Republica Moldova în depășirea crizelor dificile cu care se confruntă. În context, a amintit și fondurile de asistență oficială pentru dezvoltare acordate de România pentru implementarea de proiecte în domenii importante pentru procesul de reforme din R. Moldova, printre care modernizarea serviciilor consulare ale Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, pregătirea diplomaților din R. Moldova prin cursuri organizate de Institutul Diplomatic Român.

În încheiere, ministrul Bogdan Aurescu a reiterat aprecierea pentru toată activitatea diplomaților Republicii Moldova caracterizată prin curaj, viziune și tenacitate, și a dat asigurări cu privire la continuarea sprijinului consecvent, de încredere și solid al diplomației române pentru susținerea obiectivelor ambițioase de reformă și de avansare ireversibilă a parcursului european al Republicii Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here