Acasă Interne Buletinul biometric, oficial și în România

Buletinul biometric, oficial și în România

DISTRIBUIȚI
The new eID during pictured during the launch of the new eID, electronic identity card, Tuesday 14 January 2020, in Lokeren. BELGA PHOTO NICOLAS MAETERLINCK, Image: 492745530, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: NICOLAS MAETERLINCK / AFP / Profimedia

Românii îl vor putea solicita din luna august 2021

Guvernul a adoptat  o hotărâre care stabilește printre altele forma și conținutul cărții electronice de identitate, a cărții de identitate simplă, precum și a cărții de identitate provizorie ce vor fi emise în sistem informatizat de la data asigurării infrastructurii tehnice necesare.

Noua carte de identitate electronică, pe care cetățenii români o vor putea solicita începând cu luna august, va avea dimensiuni reduse faţă de actualul document și va conține elemente de securitate care vor asigura posesorilor garanția că identitatea nu le poate fi furată, iar instituțiilor publice sau private certitudinea că persoana care prezintă actul de identitate este titularul datelor de identificare înscrise pe acest document.

Cartea de identitate se va emite în sistem informatizat, va fi de tip cartelă, tipărită pe o singură faţă, cu dimensiunile (lungimea – 105 mm; lăţimea – 74 mm și grosimea – 0,7 mm) şi va cuprinde următoarele elemente:

 1. a) denumirea statului;
 2. b) denumirea documentului;
 3. c) seria, compusă din două litere, şi numărul, compus din 6 cifre;
 4. d) denumirea structurii emitente, respectiv a serviciului public comunitar de evidenţă a persoanelor sau, după caz, a Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date – denumirea abreviată, iniţialele judeţului, după caz, şi codul structurii emitente;
 5. e) termenul de valabilitate;
 6. f) fotografia titularului;
 7. g) codul numeric personal;
 8. h) numele de familie şi prenumele;
 9. i) cetăţenia;
 10. j) locul naşterii;
 11. k) sexul;
 12. l) domiciliul.

Cartea electronică de identitate va conține informații înscrise cu privire la:

 1. Față
 2. a) denumirea statului emitent;
 3. b) tipul documentului;
 4. c) numele de familie;
 5. d) prenumele;
 6. e) genul titularului (F pentru feminin sau M pentru masculin);
 7. f) cetățenia;
 8. g) data nașterii;
 9. h) codul numeric personal (C.N.P.);
 10. i) numărul documentului;
 11. j) data expirării valabilității;
 12. k) semnătura olografă a titularului;
 13. l) imaginea facială a titularului.
 14. Verso
 15. a) domiciliul;
 16. b) data emiterii și autoritatea emitentă;
 17. c) zona de citire automată cu caractere identificabile optic (MRZ);
 18. d) Zonă Cip.

Cartea electronică de identitate românească conține toate elementele de securitate obligatorii prevăzute de Regulamentul (UE) 2019/1157 al Parlamentului European și al Consiliului privind consolidarea securității cărților de identitate ale cetățenilor Uniunii și a documentelor de ședere eliberate cetățenilor Uniunii și membrilor de familie ai acestora care își exercită dreptul la liberă circulație.

HG și Anexele nu oferă detalii despre datele care vor fi stocate pe cip, însă într-un proiect lansat în consultare publică anul trecut de MAI se menționa că cipul va conține datele din formatul tipărit, care se stabilesc prin norme metodologice. În prezent datele tipărite sunt numele și prenumele, CNP-ul, cetățenia, locul nașterii, adresa de domiciliu, imaginea facială; un certificat digital pentru autentificare emis și înscris de Ministerul Afacerilor Interne;un certificat digital pentru semnătură electronică emis și înscris de Ministerul Afacerilor Interne şi, după caz, certificate calificate pentru semnătură electronică, astfel cum acestea sunt definite de legislația în domeniu; datele biometrice ale titularului, constând în imaginea facială şi impresiunile papilare a două degete.

Românii vor putea opta pentru cărți electronice de identitate începând cu vârsta de 12 ani, documente prevăzute cu un CIP pe care sunt stocate imaginea facială și două amprente digitale și cu care se pot autentifica în Platforma informatică din asigurările de sănătate.

Opțional, numai la solicitarea părinților sau reprezentanților legali, se va putea elibera o carte electronică de identitate, indiferent de vârsta copilului.

Dacă aleg o carte de identitate simplă, românii nu pot călători în străinătate în baza ei ca până acum. Foto: Playtech

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here