Acasă Anchete Calculul cuantic, oportunitate și amenințare

Calculul cuantic, oportunitate și amenințare

DISTRIBUIȚI

Europol a dat publicității primul raport referitor la efectul pe care calculul cuantic și tehnologiile cuantice îl au asupra aplicării legii, evaluând atât oportunitățile, cât și noile amenințări, pe care autoritățile trebuie să le anticipeze.

Intitulat „A doua revoluție cuantică: impactul calculului cuantic și al tehnologiilor cuantice asupra aplicării legii”, raportul prezintă potențialele aplicații ale noilor tehnologii.

”Calculul cuantic și tehnologiile cuantice au un potențial semnificativ de a impacta puternic asupra aplicării legii. De la analiza unor seturi de date mari și complexe, până la capabilități îmbunătățite de criminalistică și noi modalități de comunicare sigură, viitorul promite oportunități semnificative de consolidare a luptei împotriva criminalității. Cu toate acestea, actorii rău intenționați ar putea, de asemenea, să încerce să profite de astfel de progrese și trebuie să ne pregătim în consecință. Acest nou raport oferă informații valoroase pentru a ajuta forțele de ordine să pătrundă în a doua revoluție cuantică și să înceapă să se pregătească pentru viitor”, a declarat Catherine De Bolle, directorul executiv al Europol.

Raportul analizează modul în care calcularea cuantică și tehnologiile cuantice ar putea avea impact asupra activităților de aplicare a legii de pe tot globul. Aceste tehnologii emergente au potențialul de a afecta o gamă remarcabil de largă de aplicații utilizate de forțele de ordine, dar ar putea fi exploatate de infractori.

O preocupare specială este acordată impactului pe care calculul cuantic îl are asupra criptografiei. În timp ce calculul cuantic ar putea oferi avantaje forțelor de ordine în investigarea cazurilor și îmbunătățirea găsirii parolelor, pe de altă parte reprezintă un risc la adresa criptării folosită pentru protejarea informațiilor sensibile.

Într-un concept cunoscut sub numele de „cumpărați acum, decriptați mai târziu”, actorii criminali ar putea acumula deja informații criptate (baze de date furate, fișiere protejate sau date de comunicații) pe care să le păstreze în vederea decriptării ulterioare și utilizării în diferite tipuri de atacuri.

Pentru a contracara acest lucru, trecerea la criptografia post-cuantică este vitală. În acest sens, este obligatoriu ca organizațiile să-și auditeze și să își protejeze sistemele împotriva unei amenințări care nu este doar o preocupare pentru viitor îndepărtat, ci o problemă iminentă care necesită atenție și acțiune imediată astăzi.

Mai mult, raportul evidențiază modul în care tehnologiile cuantice ar putea îmbunătăți învățarea automată și inteligența artificială, stabilirea unor canale de comunicare extrem de sigure, precum și îmbunătățirea capacităților criminalistice.

Printre recomandările făcute instituțiilor de aplicare a legii se numără observarea tendințelor cuantice (prin monitorizarea evoluțiilor relevante de detectare a amenințărilor emergente), perfecționarea și cercetarea continuă astfel încât aceste evoluții să poată fi folosite, promovarea proiectelor de cercetare și dezvoltare în colabora cu comunitatea științifică pentru realizarea unor rețele de experți, evaluarea impactului tehnologiilor cuantice asupra drepturilor fundamentale ale omului pentru a se asigura că autoritățile de aplicare a legii utilizează aceste noi tehnologii, protejând în același timp drepturile fundamentale ale omului și analizarea permanentă a strategiilor și planurilor de transformare ale organizațiilor din punct de vedere al protejării sistemelor critice în era post-cuantică.

1 COMENTARIU

  1. […] Europol a dat publicității primul raport referitor la efectul pe care calculul cuantic și tehnologiile cuantice îl au asupra aplicării legii, evaluând atât oportunitățile, cât și noile amenințări, pe care autoritățile trebuie să le anticipeze. Intitulat „A doua revoluție cuantică: impactul calculului cuantic și al tehnologiilor cuantice asupra aplicării legii”, raportul prezintă potențialele aplicații ale […] Citeste mai mult […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here