Acasă Editorial CALCULUL PENALIZĂRII PENTRU PENSIA ANTICIPATĂ

CALCULUL PENALIZĂRII PENTRU PENSIA ANTICIPATĂ

DISTRIBUIȚI

material 1 foto pensii 

În acest număr abordăm una dintre prevederile esenţiale ale importantelor legi ale sistemului public de pensii: modul de calcul al penalizării în cazul pensiilor anticipate parţiale. În condiţiile reducerii locurilor de muncă, pe fondul diminuării potenţialului de muncă datorită vârstei, coroborate cu reticenţa angajatorilor de a menţine în serviciu bărbaţi sau femei care au aproape 60 de ani, sunt mulţi cei care aleg acest drum înspre pensionarea definitivă. Şi sunt multe întrebări legate de acest capitol. Noţiunea de “pensionare anticipată – cu sau fără penalizare” a apărut odată cu noile legi -19/2000 şi 263/2010. Legile socialiste aveau alte “borne”: 57 ani (la cerere 55) pentru femei, respectiv 62 ani (la cerere 60) pentru bărbaţi. În practică, majoritatea se pensionau “la cerere”, fără nicio restricţie. Legea 19/2000 şi-a început efectele la 1 aprilie 2001 şi prevedea o trecere graduală înspre 60 ani pentru femei, respectiv 65 ani pentru bărbaţi până la 1 aprilie 2015. Conform acesteia, stagiul complet de cotizare creştea la 30 ani pentru femei și la 35 ani pentru bărbaţi. Pentru pensionare anticipată erau necesari zece ani peste stagiul complet de cotizare, respectiv 40 ani pentru femei şi 45 ani pentru bărbaţi. Penalizarea maximă era de 30% şi se aplica gradual în funcţie de numărul de ani lucraţi peste stagiul complet de cotizare care se reducea treptat pe măsură ce vechimea în muncă se apropia de 40, respectiv 45 ani. Exemplu în cazul bărbaţilor: stagiul complet de cotizare era/este şi acum, de 35 ani. Dacă solicitantul a lucrat 36 ani, penalizarea era de 27%,  în continuare la 37 ani era de 24% şi aşa mai departe. Pentru cei care aveau 44 ani era de 3%.

Legea 263/2010 aduce modificări importante: Dacă la bărbaţi se menţin “bornele” din Legea 19/2000, vârsta de pensionare – 65 ani, stagiul complet de cotizare 35 ani, pentru femei se modifică, iaraşi, gradual: Până în ianuarie 2030, vârsta de pensionare va creşte la 63 de ani, iar stagiul complet de cotizare va ajunge la 35 ani, adică egal cu al bărbaţilor. Altă prevedere importantă: Pentru a beneficia de pensie anticipată fără penalizare sunt necesari opt ani peste stagiul complet de cotizare, deci 43 ani pentru bărbaţi si în final şi pentru femei. Pentru bărbaţi, cele precizate sunt finale, dar pentru femei funcţionează graficul de trecere graduală din anexa nr 5 din lege, cu finalitate în 2030. Atenţie! Procentul maxim de penalizare a crescut la 45. În privinţa penalizării, legea spune că se aplică 0,75% pentru fiecare lună anticipare. Deci se iau în calcul numai lunile de anticipare, care pot fi maxim 60 şi nu mai contează numărul de ani lucraţi peste 35 ani, aşa cum prevedea Legea 19/2000. Concret: Penalizarea pentru fiecare an anticipare este 9%. Oricâţi ani de vechime are solicitantul între stagiul complet de cotizare de la 35 ani şi 43 ani, penalizarea se face numai în funcţie de perioada de anticipare şi poate ajunge la 45%. Insistăm: Orice pensionare anticipată la limita maximă de cinci ani atrage o penalizare de 45%. Penalizarea, conform Legii 263/2010, se suspendă la împlinirea vârstei de pensionare. În practică, această prevedere a legii nu se respectă şi este necesar ca pensionarul care a beneficiat de anticipaţie să se adreseze Casei de Pensii Teritoriale cu o cerere prin care să solicite suspendarea penalizării.

Legea 263/2010 mai are integrată şi pensionarea lucrătorilor din cadrul “militar” (conform anexei nr. 6). Aici se prevede că vârsta de pensionare atât pentru femei cât şi pentru bărbaţi este de 60 ani, cu condiţia finală ca viitorii pensionari să aibă 30 de ani stagiul minim de cotizare, dintre care, în cadrul militar, minim 20 ani.

Legile sunt foarte complicate, cu sute de articole care, oricât ne-am străduit noi, este imposibil să acoperim toate prevederile lor doar pe parcursul unui articol. A emite legi esenţiale pentru existenţa oamenilor nu este un exerciţiu legislativ facil.  Şi nici uşor de înţeles. – VASILE BOLBOJA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here