Acasă Social Când merge românul la psiholog

Când merge românul la psiholog

DISTRIBUIȚI

psihologBucureşti, 18 August 2015: ISRA Center Marketing Research a realizat un studiu de piaţă de tip Omnibus prin care şi-a propus să investigheze frecvenţa şi motivele pentru care românii din mediul urban mediu si mare apelează la serviciile unui psiholog.

Aproximativ 3 din 10 români din mediul urban mediu şi mare afirmă că au apelat cel puţin o dată la serviciile unui psiholog, procentul lor fiind semnificativ mai mare în rândul bărbaţilor (32%) comparativ cu cel al femeilor (22%). Motivaţiile care generează nevoia de a apela la un psiholog sunt diferite pentru cele două sexe. Procentul mai mare de bărbaţi se datorează faptului că cei mai mulţi dintre bărbaţi se adresează psihologului din motive mai degrabă practice, cum ar fi obţinerea avizului psihologic pentru angajare sau medicina muncii (43% comparativ cu 22% în rândul femeilor), dar şi pentru întocmirea dosarului pentru permisul de conducere (12% comparativ cu 6% în rândul femeilor).

Dintre românii care au fost cel puţin o dată la psiholog, doar 15% apelează în continuare la astfel de servicii, majoritatea în mod ocazional, atunci când simt nevoia. Dintre cei care în prezent nu apelează la serviciile unui psiholog, indiferent dacă au avut sau nu o astfel de experienţă în trecut, 22% spun însă că intenţionează să facă acest lucru în viitor.

Cu toate că este mai degrabă o practică restrânsă, mai bine de 8 din 10 români din mediul urban mediu şi mare se declară deschişi în a apela la un psiholog, o parte dintre ei doar în situaţii grave sau foarte grave (34%), în timp ce aproximativ jumătate ar apela ori de câte ori ar simţi nevoia.

În contrast cu bărbaţii, femeile se adresează psihologului mai degrabă în alte tipuri de situaţii decât cele menţionate mai sus. 24% dintre femei au apelat cel puţin o dată la serviciile unui psiholog pentru că s-au confruntat cu probleme personale (comparativ cu 14% dintre bărbaţi), 17% pentru că au considerat că este util pentru dezvoltarea lor personală (comparativ cu doar 8% dintre bărbaţi), în timp ce 14% au apelat la astfel de servicii pentru a-şi înţelege mai bine comportamentul şi reacţiile (comparativ cu doar 6% dintre bărbaţi).

Aproximativ jumătate dintre românii din mediul urban mediu şi mare consideră că este important ca atât în învăţământul preuniversitar şi universitar, cât şi la locul de muncă, să existe posibilitatea de a beneficia de serviciile unui psiholog. Pe de altă parte, prezenţa psihologului în spitale, cu scopul de a consilia şi sprijini pacienţii, este considerată ca fiind importantă de mai bine de 8 din 10 români din mediul urban mediu şi mare. Aşa cum era de aşteptat, în favoarea accesului la psiholog se poziţionează mai degrabă femeile decât bărbaţii.

Studiul a fost realizat in perioada 23 iunie – 10 iulie 2015 pe un esantion de 1.016 respondenti, reprezentativ pentru populatia din zona urbana (orase peste 50.000 de locuitori), cu vârsta între 18 și 64 de ani. Marja de eroare este de  ±3.1% la un nivel de probabilitate de 95%. Datele au fost culese prin intermediul unui studiu cantitativ de tip Omnibus, prin metoda interviurilor telefonice. ISRA Center este reprezentantul în România al IRIS Network.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here