Acasă Info Local CÂTE CEVA DESPRE DR. MARIAN MUNTEANU  

CÂTE CEVA DESPRE DR. MARIAN MUNTEANU  

DISTRIBUIȚI

Marian Munteanu, liderul studentilor in timpul mineriadei din 1990 si simbol al Pietei Universitatii la acea vreme, a fost desemnat, marti, cu o singură abținere, candidatul PNL la Primaria Capitalei, la o zi dupa retragerea din cursa a lui Ludovic Orban, urmarit penal de DNA.Munteanu 2

Munteanu a devenit cunoscut dupa ce, in timpul demonstratiei studentesti din Piata Universitatii din 13 -15 iunie 1990, un miner a incercat sa il decapiteze cu o secure si a stat patru zile in coma. In anul 2000, Marian Munteanu, care anterior il acuzase pe Virgil Magureanu (seful SRI in 1990) de reprimarea violenta a manifestatiei din 13 – 15 iunie a studentilor, a fost propus candidat la alegerile prezidentiale din partea Partidului National Roman, condus de….Magureanu. Ulterior, fostul lider al studentilor si-a retras candidatura. Presa a scris, de-a lungul timpului, si despre legaturi de afaceri (cu armament si tehnica militara) intre fostul lider al studentilor si fostul sef al SRI. In prezent, Marian Munteanu face parte dintr-o initiativa lansata in ianuarie 2016, numita Grupul pentru Romania (GPR). A lansat si platforma civica ”Alianta Noastra”.

Grupul Pentru Romania (GPR) a fost lansat pe 13 ianuarie 2016 si se vrea ”o entitate ce are ca scop salvarea Romaniei”, printre fondatori numarandu-se, alaturi de Marian Munteanu, actorii Dan Puric si Florin Zamfirescu si ”alti mari intelectuali ai tarii noastre”, potrivit fondatorilor. De asemenea, pe 28 martie, Marian Munteanu a anuntat ca a demarat procedurile de infiintare a platformei civice nationale ”Alianta Noastra”. Printre obiectivele platformei se numara ”restaurarea drepturilor patrimoniale ale cetatenilor romani cu privire la teritoriul national, oprirea instrainarii proprietatilor agricole, a resurselor solului si subsolului, recuperarea celor instrainate abuziv sau ilegal, oprirea oricaror interventii care pun in pericol climatul, apa, resursele naturale si, in general, mediul inconjurator”. Platforma isi mai propune ”apararea si sustinerea activa a drepturilor identitare nationale, a institutiilor si valorilor fondatoare ale civilizatiei romanesti, traditionale si moderne a familia, satul, scoala, biserica, armata, credinta crestina, limba romana, reperele spirituale, culturale si istorice; descurajarea oricaror actiuni xenofobe sau antiromanesti si blocarea oricaror tentative politico-administrative de a modifica, prin diferite forme de constrangere, actualul profil – etnic, cultural sau religios – al Romaniei”. Un alt obiectiv este ”apararea si sustinerea activa a drepturilor identitare nationale, a institutiilor si valorilor fondatoare ale civilizatiei romanesti, traditionale si moderne – familia, satul, scoala, biserica, armata, credinta crestina, limba romana, reperele spirituale, culturale si istorice; descurajarea oricaror actiuni xenofobe sau antiromanesti si blocarea oricaror tentative politico-administrative de a modifica, prin diferite forme de constrangere, actualul profil – etnic, cultural sau religios – al Romaniei”.

Marian Teofan Dragos Munteanu s-a nascut pe 19 iunie 1962 in comuna Gradistea din Giurgiu si este de profesie etnolog si profesor. Este autorul unor cercetari si studii de etnologie, antropologie si folclor, dar detine si o firma de resurse umane (Agentia de servicii Professional SRL). Provine dintr-o familie de intelectuali cu radacini moldave si aromane – tatal sau, Vladimir Munteanu (1930 – 1992) a fost de profesie inginer, iar mama sa, Maria Munteanu (nascuta in 1940) a fost profesoara de limba romana. Bunicul sau pe linie paterna, Teofan Munteanu (1905 – 1957), invatator si ofiter al armatei romane, a fost detinut politic (1940 – 1956) in lagarele de oncentrare de la Vorkuta si Norilsk (Siberia). Parintii si bunicii sai nu au activat, inainte de 1989, in vreun partid politic. Marian Munteanu a absolvit Scoala Centrala din Bucuresti, profilul filologie-istorie, iar apoi Litere la  Universitatea Bucuresti, specializarea romana-portugheza (in anul 1991).

In perioada studentiei, inainte de 1989, Marian Munteanu a organizat dezbateri si colocvii, la care participau studenti, promovand teme si subiecte din operele unor autori interzisi sau cenzurati in perioada comunista. Pe 23 decembrie 1989 a infiintat Liga Studentilor, asociatie nationala al carei presedinte a fost pana la terminarea studiilor, in 1991. In aceasta calitate, a fost principalul coordonator al demonstratiilor studentesti din Piata Universitatii (aprilie-mai 1990) si al grevei nationale studentesti din decembrie 1990. In timpul mineriadei din 13-15 iunie 1990, este batut crunt de minerii veniti la Bucuresti. A stat in coma timp de patru zile dupa ce Denes Domokos, sef de tura la mina Livezeni, a incercat sa-l decapiteze cu o secure. Ulterior, Parchetul i-a intocmit lui Denes Domokos dosar penal pentru tentativa de omor, acesta fiind condamnat la 8 ani de inchisoare.

Prima initiativa politica a lui Marian Munteanu a fost Miscarea pentru Romania (1992-1995), descrisa pe site-ul sau ca organizatie cultural-politica de tineret al carei obiectiv era infiintarea unui partid politic de orientare national-democrata. Organizatia lui Munteanu nu s-a transformat in partid politic din lipsa de resurse materiale.

In anul 2000, lui Marian Munteanu i s-a propus intrarea in viata politica si candidatura la alegerile prezidentiale din partea Aliantei Nationale, rezultata din unirea Partidului Unitatii Nationale (PUNR) cu Partidul National Roman (condus de Virgil Magureanu, fost director al Serviciului Roman de Informatii in perioada 1990 – 1997). Munteanu, care in trecut in acuzase pe Virgil Magureanu de reprimarea violenta a miscarilor studentesti din Piata Universitatii, in calitate de director al SRI, a acceptat initial candidatura la prezidentialele din 2000, insa s-a retras din cursa inaintea scrutinului. Alianta Nationala a obtinut doar 1% la alegeri si s-a autodizolvat, principalii lideri (Valeriu Tabara, Mircea Druc si Dorin Iacob) trecand la Partidul Democrat, condus de Petre Roman si apoi de Traian Basescu. Presa a scris in mai multe randuri si despre posibile legaturi de afaceri intre Marian Munteanu si Virgil Magureanu, cel pe care fostul lider al studentilor il acuzase in trecut ca ar fi fost calaul tinerilor din Piata Universitatii in anii ’90. Cei doi ar avea legaturi in afaceri cu armament si tehnica militara.

Etnolog si expert in resurse umane si management la firme de consultanta – Dupa terminarea studiilor in Romania in 1991, Marian Munteanu a beneficiat, in 1993, de un stagiu de specializare in stiinte politice si guvernamentale la Washington, ca bursier al National Forum Foundation (Admiral Jeremiah Denton Foundation). In anul 2005 a devenit  Doctor al Universitatii din Bucuresti, specializarea etnologie si folclor (magna cum laude), cu teza ”Folclorul detentiei – Ideea de libertate in cultura traditionala romaneasca”.

Din anul 1999 Marian Munteanu preda cursuri de etnologie, antropologie, folclor si istoria religiilor la Facultatea de Litere a Universitatii din Bucuresti, in calitate de profesor asociat.

Este membru al Asociatiei de Stiinte Etnologice din Romania (ASER) si editor al revistei de etnologie CERC (Cercetari Etnologice Romanesti Contemporane).De-a lungul timpului a lucrat ca expert in resurse umane si management la diferite firme de consultanta, precum si in domeniul editorial.

Dupa propunerea PNL de a candida la Primaria Capitalei din poartea acestui partid, Marian Munteanu a spus: ”Mulţumesc PNL pentru această încredere. Sunt profund legat de bucureşteni. Să găsiţi cele mai bune soluţii pentru a găsi un parteneriat pentru Bucureşti şi pentru România. Vă mulţumesc şi Doamne ajută”.

Și totuși, PSD se temefirea PSD, chiar dacă nu o arată ”pe față”, se teme de Marian Munteanu, acesta fiind și motivul pentru care imediat după anunțarea candidaturii acestuia a dat pe piață un sondaj de opinie în care Gabriela Firea ar câștiga detașat chiar și în fața prietenului Călin Popescu – Tăriceanu. Surse social-democrate spun că atitudinea reală a lui Firea este una cumpătată, aceata fiind nevoită să își schimbe strategia electorală ”din mers”. Mulți dintre social-democrați îl consideră mai puțin accesibil pe Munteanu, comparativ cu Orban, și de aceea în perioada imediat următoare vor trece la atac.

M10: Clasa politică este veselă, coruptă și obraznică – Clasa politică este veselă, coruptă și obraznică. Schimbările de profunzime se lasă în continuare așteptate. Batem pasul pe loc, iar oamenii sunt încurajați să uite. Nimeni dintre politicieni nu mai vorbește astăzi despre #Colectiv, spune președintele M10, Monica Macovei.

”Președintele PSD Liviu Dragnea, cercetat într-un dosar penal și condamnat în primă instanță în dosarul Referendumul, declară că Lia Olguța Vasilescu nu are nicio problemă cu codul de integritate. Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Vrânceanu Firea, afirmă că pentru PSD este o onoare să o susțină pe Olguța Vasilescu la primăria din Craiova și își cere scuze în numele colegilor care au sugerat că PSD i-ar putea retrage sprijinul. Lia Olguța Vasilescu, primarul în funcție al municipiului Craiova, a fost reținută recent de DNA pentru 24 de ore într-un dosar de corupție și eliberată ulterior. Ea este acuzată de patru fapte de luare de mită, trei infracțiuni de folosirea autorității sau influenței în scopul obținerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite și spălare de bani. Al doilea candidat al PNL la Primăria Capitalei, Ludovic Orban, este urmărit și el penal pentru că i-ar fi solicitat unui om de afaceri să ducă 50.000 de euro unor persoane cu funcții de decizie în două televiziuni, în schimbul promovării imaginii sale în timpul campaniei electorale. Președintele Klaus Iohannis îl numește, cu nonșalanță, ambasador al României la Londra pe cel pe care românii din diaspora l-au dorit plecat de la Palatul Cotroceni din prima clipă. Partidele politice se iartă singure de datorii în buza campaniei electorale, iar parlamentarii își acordă pensii speciale și se pregătesc să beneficieze de o majorare de aproape 50% a veniturilor lunare, printr-o ordonanță de urgență ce urmează să fie aprobată, mâine, în ședința de Guvern. Dacian Cioloș, învestit de stradă în funcția de prim-ministru pentru a promova o reformă electorală care să genereze o altă clasă politică, este captivul partidelor parlamentare și fuge de responsabilitățile mandatului său. După ce aproape 100.000 de oameni au ieșit în stradă și au strigat Corupția ucide, sistemul s-a repliat, iar impostura și obrăznicia au atins niveluri și mai ridicate. Vedem cum liderii politici care mai ieri se fereau de furia străzii, continuă astăzi, fără nicio jenă, să corupă și să se lase corupți, producând noi victime neștiute de nimene”, declară Macovei.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here