Acasă Politic CCR: Declasificarea protocoalelor încheiate cu SRI și instituțiile judiciare nu poate fi...

CCR: Declasificarea protocoalelor încheiate cu SRI și instituțiile judiciare nu poate fi făcută de parlament

DISTRIBUIȚI

Legea iniţiată de cei doi șefi ai Parlamentului, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, care stabilea declasificarea tuturor protocoalelor încheiate între SRI şi instituţiile judiciare în baza unei decizii a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării din 2005 a fost declarată neconstituţională de judecătorii CCR.

Dacă ar fi intrat în vigoare, actul normativ ar fi permis infractorilor să ceară revizuirea sentinţelor definitive, scrie Stiripesurse.ro.

Judecătorii CCR au stabilit că declasificarea respectivelor protocoale trebuie să se facă prin hotărâre de guvern, şi nu prin lege adoptată de Parlament. Decizia a fost luată din această cauză pe motive extrinseci, nemaintrându-se pe fondul legii.

CCR, cu unanimitate de voturi, a admis obiecțiile de neconstituționalitate și a constatat că Legea privind declasificarea unor documente, în ansamblul său, este neconstituțională. Curtea a reținut că actul normativ criticat este de natură a contraveni dispozițiilor art.1 alin.(4) din Constituție referitor la principiul separației și echilibrului puterilor în stat, Parlamentul intrând în sfera de competență a autorității executive, sin- gura autoritate publică cu atribuții în organizarea executării legilor. În raport de această soluție, care vizează legea în ansamblul său, Curtea nu a mai analizat celelalte critici de neconstituționalitate formulate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here