Acasă Economie Ilfov: Știința construiește viitorul

Ilfov: Știința construiește viitorul

DISTRIBUIȚI

Consiliul Județean Ilfov și Comisia Europeană organizează conferința ”Science meets Regions/Science builds the future”

 Oameni de știință din Europa, experți  și reprezentanți ai autorităților locale se reunesc la București, la conferința ”Science meets Regions/ Science builds the future”, pentru a discuta despre modul în care politicile publice pot fi fundamentate pe cercetarea științifică.

Evenimentul va avea loc la 3 aprilie 2019, la Biblioteca Națională a României, și va fi organizat de CJ  Ilfov, în colaborare cu Joint Research Centre (Centrul de Cercetare al Comisiei Europene).

Marian Petrache, președintele CJ: ”Obiectivele evenimentului sunt de a aduce oamenii de știință și factorii de decizie la aceeași masă, de a încuraja colaborarea, de a discuta politici relevante pe plan local și regional, folosindu-ne de rezultatele cercetărilor științifice. În plus, vrem să prezentăm contribuția esențială pe care știința o are în evoluția societății. În județul Ilfov, la Măgurele, se construiește centrul european de cercetare științifică Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI – NP), unde este amplasat cel mai puternic laser din lume. Orașul Măgurele găzduieste și cea mai importantă platformă de cercetare din România. Nu mai puțin de nouă institute naționale au sediul acolo. Consiliul Județean Ilfov are în plan și crearea unui parc științific, Mpgurele Science Park. Există deja un plan de fezabilitate, suntem în discuții cu Banca Europeană de Investiții, pentru un împrumut de 15 milioane de euro și sperăm ca în septembrie 2020 să demarăm lucrările de construcție”.

În cadrul conferinței va fi prezentat un studiu științific privind potențialul de dezvoltare al orașului Măgurele. Obiectivul este transformarea localității într-un smart city, având la bază politici publice fundamentate pe rezultatele cercetării științifice.

Aproape 200 de oameni au fost invitați la conferința Science meets Regions/Science builds the future. Printre cei care vor lua cuvântul vor fi președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, directorul general al Institutului de Cercetare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară ”Horia Hulubei” (IFIN-HH), Nicolae Victor Zamfir, reprezentanți ai parcurilor științifice din europa și ai asociațiilor internaționale de profil.

Acad. Nicolae Victor Zamfir, directorul general al Institutului de Fizică și Inginerie Nucleară ”Horia Hulubei”: În timp ce acumularea de noi cunoștințe rămâne o piatră de temelie a peisajului academic, o sarcină importantă a comunității științifice poate fi de a oferi consultanță autorităților. Această provocare cere elaborarea continuă a opțiunilor, a celor mai bune practici și a mecanismelor, într-o  societate bombardată de informații.

Comisia Europeană, prin Joint Research Centre (JRC), a lansat la Bruxelles proiectul pilot ”Science Meets Parliaments/ Science Meets Regions”. Proiectul aduce împreună decidenți politici și oameni de știință, pentru a pune bazele unei dezvoltări economice, care să țină seama de rezultatele cercetărilor științifice. În cadrul proiectului, 26 de evenimente interactive vor avea loc anul acesta în 26 de țări.

Joint Research Centre (JRC) este serviciul științific și de cercetare intern al Comisiei Europene. Prin activitățile sale de cercetare, JRC aduce procesului de elaborare a politicilor europene un fundament științific, sub forma avizelor independente, bazate pe date concrete.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here