Acasă Editorial Ce se ascunde în spatele mișcării lui Ponta și Tăriceanu cu alianța...

Ce se ascunde în spatele mișcării lui Ponta și Tăriceanu cu alianța politică dintre ALDE și Pro România

DISTRIBUIȚI

Intenția ALDE și Pro România de a forma o alianță politică a luat prin suprindere opinia publică, însă gestul nu pare să fie altceva decât o nouă încercare a lui Victor Ponta și Călin Popescu Tăriceanu de a-și atinge obiectivele politice, scrie Dan Tapalagă pe G4Media.ro.

Cei doi au interese diferite și un inamic comun: Viorica Dăncilă. Tăriceanu dorește să o determine să renunțe la candidatura la prezidențiale, iar PSD și ALDE să-l susțină pe el drept candidat unic.

Din acest motiv, Tăriceanu a recurs deja la arma șantajului, amenințând-o public pe Viorica Dăncilă cu posibila ieșire de la guvenare. Azi a mai comis un gest, anunțând în prima fază pe Facebook, că a hotărât deja alianța politică cu Pro România, pentru a sugera că dispune de o soluție politică în caz că pleacă în opoziție.

Apoi, Tăriceanu a rectificat cu precizarea că încă se discută. Liderul ALDE știe că fără o remorcă politică nu mai intră în Parlmament.

Așadar, liderul ALDE are un obiectiv pe termen scurt, candidatura la prezidențiale din partea coaliției.

Victor Ponta are alte planuri. A mimat apropierea de Viorica Dăncilă după ieșirea lui Liviu Dragnea din scenă, însă în realitate singura sa preocupare a fost să-i ia cât mai repede partidul.

Nu să revină neaparat în PSD, deși n-ar fi total exclusă nici varianta asta, ci să-i absoarbă structurile și rețelele de baroni în Pro România. La o adică, și cu ALDE ar putea proceda la fel, să-l înghită pe nemestecate.

Prin urmare, interesul fostului premier este să-i vulnerabilizeze poziția Vioricăi Dăncilă, să lase PSD fără candidat la prezidențiale, să amenințe guvernul cu ruperea coaliției, pe scurt să pregătească terenul pentru o întoarcere triumfală în fruntea PSD, preluat ostil din afara sau din interior, nu mai contează cum.

Pentru Viorica Dăncilă abia acum începe coșmarul. Dacă va renunța la candidatură, baronii se vor debarasa de ea din fruntea partidului în secunda doi și îl vor implora pe Victor Ponta să salveze PSD.

Ponta mizează pe faptul că altă soluție în acest moment nu există în partid. Dorința sa de revanșă este atât de mare, încât nu mai vede ridicolul total al situației de a negocia, ca partid pretins de opoziție, o alianță politică cu unul dintre partidele aflate la guvernarea pe care a torpilat-o.

Graba lui de azi s-ar putea să-i dărâme tot ce a construit de când a plecat din PSD.

Dacă Viorica Dăncilă nu va renunța, guvernul riscă să pice oricând în Parlament, cu Tăriceanu și Ponta lovind cu disperare în inamicul comun.

Cu acest război intern intern din coaliție, perdant pentru toți cei trei protagoniști, opoziția nu mai are mare lucru de făcut decât să aștepte alegerile. Dar și acolo, în opoziție, există toate premisele unor spectaculoase războaie fratricide.

Coerența și înțelepciunea nu sunt chiar punctele forte ale politicii românești.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here