Acasă Educatie Chitila: Povești Desenate – o lume întreagă de cucerit prin intermediul lecturii...

Chitila: Povești Desenate – o lume întreagă de cucerit prin intermediul lecturii și artei

DISTRIBUIȚI

„Cel mai mare bine pe care adulții pot să-l facă – urmașilor lor și societății – este să le citească copiilor”.

(Carl Sagan, astronom, scriitor și comunicator)

Călătoria Asociației pentru Creativitate continuă cu în tărâmul poveștilor. De data aceasta, prin proiectul “Povești Desenate”, zeci de personaje vor pătrunde în casele și inimile copiilor din comunitățile defavorizate din orașul Chitila.

Alături de scriitorii Ioana Nicolaie, Victoria Pătrașcu, Mihaela Cosescu, Magda Cojocea și ilustratorii Sidonia Călin, Andrei Măceșanu, Petru Dumbrăvicean și Maria Borțoi, copiii vor fi inspirați din unitățile de învățământ din Chitila către dragostea pentru carte și lectură. Prin intermediul atelierelor desfășurate în cadrul școlilor, dar și prin cele online, copiii vor fi familiarizați cu lumea minunată a literaturii românești contemporane, lectura fiind corelată cu activități plastice menite să fixeze informațiile primite.

Proiectul “Povești Desenate”, propus pentru a doua parte a anului 2021, are la bază experiența acumulată în 2020, când, prin campania de distribuire de cărți de literatură pentru copii cu titlu gratuit în școlile din apropierea Bucureștiului (Chitila, în special), s-a constatat că foarte mulți dintre copiii cu care s-a interacționat nu aveau deloc cărți acasă și s-au bucurat de micul dar oferit de Academia de Creativitate pentru Copii, sub umbrela căreia sunt desfășurate activitățile asociației.

Alina Tudor, managerul programelor derulate de Academia de Creativitate, consideră că experiența acumulată în cadrul proiectelor anterioare și determinarea tuturor actorilor implicați vor însufleți “Poveștile Desenate” în așa fel încât acestea să stârnească în inima copiilor interesul pentru lectură și frumos. “Întâlnirile dintre cărți și copii sunt întotdeauna un spectacol datorită elementelor de surpriză pe care fiecare copertă le ascunde, dar și pentru multitudinea de emoții pe care le proiectează în sufletul fiecărui cititor. De data aceasta, proiectul va aduce bucurie în inimile unor copii pentru care fiecare titlu înseamnă mai mult curaj, mai multă încredere și perspective noi spre cunoaștere. Sunt copii pe care nu i-am întalnit încă dar, împreună cu echipa de proiect, am impresia că ne cunoaștem de mai bine de un an, din momentul în care am avut ocazia să organizăm un atelier de lectură în cadrul proiectului trecut. Cărțile de atunci au fost primele pe rafturile unor biblioteci care nici nu existau, dar au avut o mare greutate prin mesajul și încărcătura lor, hrănind astfel dorința de a le citi și reciti”.

Pe lângă întâlnirile dintre copii și cele patru cupluri de scriitori-ilustratori, va fi realizat un set de desene originale, care să poată fi colorate ulterior de copii. Setul va fi tipărit și distribuit gratuit, dar va fi disponibil și online, pentru învățătorii și părinții care caută surse alternative de dezvoltare a creativității micilor cititori sau ilustratori de mâine.

În plus, în cadrul a două webinarii, organizate în parteneriat cu Asociația Europeană a Profesioniștilor din Educație, proiectul “Povești Desenate” va fi prezentat unui număr mare de cadre didactice. Profesorii și educatorii vor putea astfel interacționa cu scriitorii și ilustratorii invitați, scopul întâlnirilor fiind acela de a împărtăși experiența acumulată în cadrul proiectului și facilitarea accesului elevilor la lectură.

Pentru acești copii, descoperirea lecturii poate reprezenta calea către o viață mai bună. Cititul este o poartă către libertate, către noi descoperiri, achiziții, interese. Un pas către o nouă lume, a imaginației, creativității, încrederii în propriile forțe.

Proiectul “Povești Desenate” unește astfel oameni de cultură, specialiști în educație și persoane interesate de aceste domenii, concentrați asupra unui singur demers – acela de a sădi în mintea și inima copiilor dragostea pentru lectură. Prin astfel de pași mici, dar concreți, putem face o mare diferență în viața copiilor defavorizați, contribuind în același timp la dezvoltarea societății.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here