Acasă Editorial Cine va conduce România?!

Cine va conduce România?!

DISTRIBUIȚI

Cătălin DRAGOMIR

Psihologul Daniel David se arăta, recent, îngrijorat de faptul că în viitorul apropiat nu știe cine va conduce România. Asta pentru că, acum, 42% dintre tinerii de 15 ani sunt analfabeți funcționali, iar peste trei ani vor avea drept de vot, vor intra în câmpul muncii, vor ajunge la conducerea societății. Mulți dintre ei vor da la facultate, vor fi licențiați, (unii) vor fi membri de partid, vor candida și (unii) vor ocupa funcții în stat. Ei vor fi o parte a sistemului.

Deocamdată, proiectul de țară al președintelui Klaus Iohannis – România Educată – bate pasul pe loc. Există studii ale sociologilor, psihologilor, există soluții, dar nu se întâmplă nimic. Este clar că societatea trebuie reformată din temelii.

Trebuie să încetăm să mai credem că suntem buricul pământului. Haideți să fim realiști, să luăm lucrurile așa cum sunt, să încercăm să schimbăm ce face rău societății, să punem bazele unui nou sistem educațional, să ne adaptăm la ceea ce este, să nu mai trăim din amintiri.

Constatăm că suntem o cultură din ce în ce mai minoră, că afară nu prea mai suntem băgați în seamă, că specialiștii sunt cam tot aceiași ca acum 20 de ani. Iar noi nu facem nimic să progresăm.

Suntem o națiune bombardată la tv de tot felul de vraci, numerologi, ghicitori, o națiune care preferă să se hrănească din bârfe și să se culturalizeze mâncând semințe la colț de bloc și participând la bâlciuri de prost gust băgate pe gât de primari infectați de interese (în foarte multe cazuri) mărunte.

David mai atenționează că românii nu mai cred nici în statisticile oficiale, puțini sunt cei care mai deschid o carte, majoritatea mulțumindu-se să privească la tv. Care e scopul românului acum, pentru ce luptă el, ce vrea el de la viață? Se dezvoltă doar așteptând să îi dea statul ceva, să îi rezolve altcineva problemele existențiale?

Foto: passpredezvoltare.wordpress.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here