Locul faptei – sâmbătă, 4 februarie, într-un hotel din centrul Capitalei. Protagonişti – zeci de membri ai USR Ilfov. Rezultat – un fost penelist, Ciprian Necula, fost subaltern în filiala Iaşi al penalilor Fenechiu, David, Chiuariu şi Adomniţei, şi fost consilier parlamentar al traseiştilor Traian Dobre şi Nicuşor Paduraru, a fost ales preşedintele organizaţiei.
”Ai cu cine!” Sloganul USR a fost pus în practică de participanţii la ce de-al doilea congres al organizaţiei USR Ilfov. Printre delegaţi s-au aflat foşti penelişti, pesedişti şi neocomunişti, unii cot la cot cu partenerii de viaţă, care au pus umărul la alegerea unui nou şef de filială.
Organizarea congresului, girată de Mihai Moldovan, membru în Biroul Naţional al USR, a avut numeroase deficienţe, fapt remarcat şi de mulţi participanţi. Conform acestora, cel mai grav lucru a fost faptul că s-a votat pe unde s-a putut, în special pe genunchi, în văzul colegilor. Statutul USR prevede vot secret, dar oamenii n-au ţinut cont de această reglementare, iar Mihai Moldovan nu a părut deranjat de acest lucru.”Votul nu a fost unul care poate fi descris ca secret. Am votat fiecare pe unde am putut. Se putea vedea ce votează colegii, mai mult, unele filiale aveau stabilite preferinţele şi stăteau unul lângă altul pe scaune când completau buletinele de vot. Nu ştiu dacă se verificau să fie siguri că nu încalcă vreo înţelegere, dar sentimentul a fost că au venit deja montaţi. O altă problemă a fost la prezentarea proiectelor, unde în mod clar unul dintre candidaţi a avut alocat un timp mai scurt decât ceilalţi“, a povestit Ovidiu Popescu, unul dintre delegaţi. Mai mult, conform unor alte relatări, unii dintre votanţi şi-au demonstrat fidelitatea arătându-le candidaţilor buletinele de vot (mă rog, nişte hârtii fără antet sau număr de înregistrare). Doar e transparenţă! Apropo de transparenţă, accesul presei a fost interzis, informaţiile însă s-au strecurat pe filmuleţe postate pe internet şi în relatările participanţilor, iar pe baza acestora am putut face această prezentare, scrie Daniel Gorgonaru în Adevarul.ro.
Au fost patru candidaţi: Ciprian Necula (Popeşti-Leordeni), Alexandru Moldovan (Buftea), Marius Marin (Bragadiru) şi Dorel Mărgărit (Chiajna). Ultimul, un personaj însorit, care în loc de program politic a povestit delegaţilor ceva gen ”Amintiri din copilărie“ în variantă personală. Pardon, a avut şi o propunere primită cu urale de cei prezenţi: ieşire la picnic organizată de partid.
Facem acum o paranteză, pentru că merită punctat un lucru pentru a înţelege evoluţia votului. Este vorba despre algoritmul greu de înţeles după care s-a decis numărul delegaţilor. Din totalul de 40 de delegaţi, 10 au fost din filiala Popeşti-Leodeni, adică 25%. Această filială a luat în alegerile parlamentare 3.000 de voturi şi a avut 10 delegaţi, în timp ce Buftea a luat tot 3.000 de voturi şi a avut trei delegaţi. Este evident cine a pornit în alegeri cu aceleraţia la maximum. – pe larg în www.Adevarul.ro, foto – inliniedreapta.ro