Acasă Economie CJ Ilfov: Parteneriat pentru fundamentarea științifică a politicilor publice

CJ Ilfov: Parteneriat pentru fundamentarea științifică a politicilor publice

DISTRIBUIȚI

Marian Petrache, președintele CJ Ilfov: ”Administrația performantă va fi, de fapt, un trinom – administrația, experții/mediul academic și cetățeanul”

 Giancarlo Caratti, Joint Research Centre: ”Ne propunem să îmbunătățim aportul științific la politicile publice”

Peste 100 de oameni de știință din Europa, experți și reprezentanți ai autorităților locale au pus bazele unui parteneriat pentru fundamentarea științifică a politicilor publice. Evenimentul a avut loc la Biblioteca Națională a României și a fost organizat de Consiliul Județean Ilfov, în colaborare cu Joint Research Centre (Centrul de Cercetare al Comisiei Europene), la 12 iunie a.c..

Marian Petrache, președintele Consiliului Județean Ilfov: ”Trebuie să admitem că lipsa de performanță a instituțiilor publice a dus la neîncrederea cetățenilor în administrație și în instituții, în general, iar primul lucru pe care trebuie să-l recâștigăm este această încredere – fie că vorbim de primării, de ministere, de guvern, de școli sau de spitale. Iar încrederea nu se poate câștiga decât prin performanță. Administrația performantă va fi de fapt un trinom – administrația, experții/mediul academic și cetățeanul. Să începem de acum și de aici. Din Ilfov. Așa că vă lansez provocarea: haideți să folosim cercetarea și dezbaterile cu cetățenii. Să facem dezvoltare bazată pe dovezi științifice”.

Măgurele se transformă într-un smart city

 

În cadrul conferinței Science meets Regions a fost prezentat și un studiu privind potențialul de dezvoltare al orașului Măgurele și transformarea sa într-un smart city, având la bază politici publice fundamentate pe rezultatele cercetării științifice.

Cu o populație de aproximativ 11.000 de locuitori, aflată pe un trend ascendent, orașul Măgurele este al optulea și cel mai mic centru urban al județului Ilfov din punct de vedere demografic, dar cu un potențial ridicat de dezvoltare. Pol internațional de cercetare, situat în apropierea Bucureștiului, orașul dispune de o strategie durabilă pentru perioada 2017 – 2022 care acoperă diverse domenii ale comunității locale, de la infrastructură și amenajarea teritoriului, mediu, educație, administrație publică, cultură. În urma realizării unei analize cu privire la stadiul actual de dezvoltare al orașului Măgurele, potențialul său de dezvoltare și gradul de integrare a noilor tehnologii în activitatea administrației publice, Institutul pentru Politici Publice a realizat o serie de propuneri de integrare a unor componente de tip smart city în acțiunile de dezvoltare ale orașului, grupate pe următoarele domenii: Smart Governance – Informații publice accesibile cetățenilor, website accesibil și actualizat, valorificarea potențialului instrumentelor de social media, secțiune de date deschise.

Accent pus pe cetățeni: feedback cu privire la serviciile publice, bugetare participativă;            

Servicii publice digitale – registratură electronică (înregistrare automată, posibilitatea verificării stadiului cererii); formulare digitale; programări electronice pentru serviciul de stare civilă, serviciul de evidență a populației; extinderea facilităților de plată online a diferitelor taxe pentru servicii publice;

Aplicație mobilă a orașului cu o serie de funcționalități integrate – anunțuri publice ale autorităților transmise prin aplicație; informații despre activitatea administrației publice locale; informații despre timpul de așteptare pentru mijloacele de transport în comun; plată electronică a parcării; servicii publice integrate în aplicație; informații în timp real despre datele măsurate la nivel local (locuri libere de parcare, calitatea aerului, nivelul poluării etc);

Mobilitate inteligentă (Smart mobility) – Parcări inteligente (Smart parking), plată electronică a parcării; afișaj în diverse puncte din oraș a locurilor libere pe baza informațiilor transmise de senzori;

Componente de tip smart city la nivelul transportului în comun, dispozitive GPS instalate pentru flota de autobuze; informații despre timpul de așteptare afișate în aplicația orașelor și pe panourile aflate în stațiile de așteptare;

Management electronic al traficului, semaforizare inteligentă – Energie electrică generată de pietoni

Mediu inteligent (Smart environment), măsurarea calității aerului și afișarea rezultatelor; Management inteligent al deșeurilor; Afișarea datelor de mediu măsurate în timp real; Stații de încărcare electrică.

Oameni inteligenți (Smart people) – Soluția e-Catalog, table inteligente și tablete electronice în școli, centru de dobândire a competențelor digitale pentru adulți.

Economie inteligentă (Smart economy), Beacon-uri instalate în principalele puncte din oraș, sistem de irigații inteligent, facilități pentru dezvoltarea mediului privat.

Locuire inteligentă (Smart living) – Wifi în locurile publice, iluminat public inteligent, management inteligent al utilităților publice.

Luca Ciubotaru, expert al Institutului de Politici Publice: ”Măgurele este un pol de cercetare, este în proximitatea Bucureștiului, are un grad redus de șomaj, are forță de muncă disponibilă, economie în creștere- există premisele unei creșteri durabile. Procesul de transformare într-un oraș smart trebuie să fie continuu”.

Orașul Măgurele nu a fost ales întâmplător pentru proiectul pilot de transformare în smart city. În județul Ilfov, la Măgurele, este centrul european de cercetare științifică Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI – NP), unde este amplasat cel mai puternic laser din lume. Orașul Măgurele găzduieste și cea mai importantă platformă de cercetare din România. Nu mai puțin de nouă institute naționale au sediul acolo. Consiliul Județean Ilfov are în plan și crearea unui parc științific, Măgurele Science Park, pentru care se estimează că se va începe contrucția în toamna anului viitor.

Banca Mondială finalizează Strategia de Dezvoltare a Ilfovului – 2030

Nicolae-Victor Zamfir, directorul Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI – NP): ”Acest transfer de cunostinte, de la cercetarea științifică, la societate trebuie să răspundă dorințelor și asteptărilor oamenilor. Din partea noastră, a cercetării, suntem gata și suntem conștienți că trebuie să contribuim cu rezultate folositoare societății. Suntem gata sa ne unim cu industria”.

Comisia Europeană, prin Joint Research Centre (JRC), a lansat la Bruxelles proiectul pilot Science Meets Parliaments/ Science Meets Regions.

Joint Research Centre (JRC) este serviciul științific și de cercetare intern al Comisiei Europene.

Giancarlo Caratti, Joint Research Centre: ”Ne propunem să îmbunătățim aportul științific la politicile publice. Sunt multe știri false, avem nevoie de cercetări care să fundamenteze politicile publice, ceea ce nu se întamplă. Politicienii responsabili trebuie să se preocupe și de instruire, atunci când vine vorba de politici publice. Am un sfat: încercați să implicați și sectorul privat”.

Reprezentanții JRC au mai subliniat că fundamentarea deciziilor publice pe baza cercetărilor științifice nu se poate face decât în urma unui efort integrat, din partea tuturor actorilor politici și sociali.

La finalul conferinței, președintele Consiliului Județean Ilfov, Marian Petrache, a anunțat că transparentizarea județului va începe chiar cu instituția pe care o conduce. Banca Mondială va finaliza lunile următoare Strategia de Dezvoltare a Ilfovului, până în 2030 și va propune o serie de proiecte în acest sens. Prioritizarea proiectelor va fi făcută după dezbateri cu cetățenii, mediul academic și cu mediul de afaceri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here